Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Αισιόδοξα δείγματα από την πρώτη συγκομιδή φουντουκιού στην Ορεστιάδα

21.09.2023
3' διάβασμα
aisiodoxa-deigmata-apo-tin-proti-sygkomidi-fountoukiou-stin-orestiada-301610

Τα πρώτα δείγματα της καλλιέργειας φουντουκιάς στην Ορεστιάδα είναι θετικά από το ξεκίνημα της συγκομιδής, καθώς είναι η πρώτη που γίνεται από την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Ο Εβρίτης γεωπόνος και παραγωγός, Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, φύτευσε πριν από 4 χρόνια φουντουκιές σε 50 στρέμματα και διαπιστώνει ότι τα φυτά έδειξαν μεγάλη ανταπόκριση στις καιρικές συνθήκες.

Η εταιρεία ΕΒΡΟΓΑΙΑ, ως συνεργάτης της Carpus Cultura στον Έβρο, έχει την ευθύνη της συμβουλευτικής στην καλλιέργεια της φουντουκιάς και βρήκε εύφορο έδαφος, λόγω των αρδευόμενων εκτάσεων.

Η Carpus Cultura εκπροσωπεί κατ’ αποκλειστικότητα τον Iταλικό Όμιλο Besana, συμβάλλοντας στην υλοποίηση ενός προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας για ολοκληρωμένη καλλιέργεια και πώληση πιστοποιημένου φουντουκιού, με αφετηρία την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Ο κ. Μπαχτσεβανίδης θεωρεί σημαντική την τεχνογνωσία που λαμβάνουν μέσω της ΕΒΡΟΓΑΙΑ και διαπιστώνει το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη φουντουκιά στην περιοχή. «Ήδη, φτάσαμε τα 300-350 στρέμματα και αισιοδοξώ ότι θα αυξηθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς». Είναι αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι που επισκέπτονται τα κτήματά τους και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν φυτεύσεις.

Εξηγεί ότι αντικαθιστά φυτά μεγάλης καλλιέργειας, σιτηρά, βαμβάκι και ηλίανθο, τα οποία θεωρεί κοστοβόρα καλλιεργητικά και ταυτόχρονα επισφαλή απέναντι σε καιρικά φαινόμενα. Θεωρεί ουσιώδες να επιλέξουν οι παραγωγοί νέες καλλιέργειες, όπως το φουντούκι ή κάποια άλλη δενδρώδη, για να κερδίσουν την προστιθέμενη αξία, καθώς ο συγκεκριμένος καρπός μέσω του Ομίλου Besana κατευθύνεται στη μεταποίηση, σε σοκολατάκια πολυτελείας. «Η εξαγωγή δίνει μεγάλη αξία στο προϊόν. Επιπλέον, το φουντούκι ζητείται πάρα πολύ στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της.

Με αυτά τα ελπιδοφόρα μηνύματα θεωρώ ότι οι αγρότες μπορούν να εμπιστευτούν νέες καλλιέργειες». Βασικό πλεονέκτημα είναι η εξασφαλισμένη πώληση, που δεν αφήνει ούτε ένα φουντούκι στην αποθήκη.

Αποτιμώντας την ποιότητα των πρώτων καρπών από το χωράφι του, θεωρεί ότι είναι πολύ νοστιμότεροι από τους τυποποιημένους της αγοράς. Επισημαίνει ότι τα δέντρα είναι ακόμη μικρά και οι δυνατότητές τους θα φανούν μελλοντικά, σε 5 με 6 χρόνια. «Καλλιεργούμε τις ποικιλίες Tonda di Giffoni και Tonda Romana γιατί έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λάδι, γι’ αυτό είναι γευστικότερες, ιδανικές για πραλίνες.

Οι Ιταλοί επιλέγουν επί χρόνια αυτές τις ποικιλίες και μας τις προτείνουν», αναφέρει. Οι αποδόσεις εκτιμά ότι θα κυμανθούν στα 50 στρέμματα από 1.500 έως 1.700 κιλά. Θυμίζει ότι τα δέντρα είναι ακόμη μικρά και επικρατεί μία ανομοιομορφία στις αποδόσεις.