των Μαρίας Αντωνίου, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου,
Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Με την αγορά του προϊόντος να βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε μία κατάσταση στασιμότητας, τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στο εξωτερικό, καθώς η καταναλωτική ζήτηση παραμένει σε σημαντική υποχώρηση, το βλέμμα όλων παραμένει στραμμένο στις εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Εντός των ελληνικών συνόρων, οι αγοραστές φαίνεται ότι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πράξεις, ενώ και οι παραγωγοί εμφανίζουν αντιστάσεις στη διάθεση προϊόντος, προσδοκώντας υψηλότερες τιμές, μία κατάσταση που εξακολουθεί εδώ και αρκετές βδομάδες, δεδομένου και του μικρού όγκου της φετινής παραγωγής.

Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί παραγωγικά η νέα χρονιά θα καθορίσει –εν πολλοίς– και την τρέχουσα αγορά του προϊόντος, το οποίο διανύει τη δεύτερη, κατά σειρά, ελλειμματική χρονιά από άποψη ποσοτήτων διεθνώς, με την τιμή του να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα.

Στο περιβάλλον αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανυπομονούν για τις πρώτες ενδείξεις των ελαιόδεντρων ως προς την ερχόμενη παραγωγή σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, βγάζοντας ακόμη και βιαστικά ή πρώιμα συμπεράσματα. Συμπεράσματα, τα οποία έχουν τον κίνδυνο να επηρεάσουν και τις τρέχουσες επιλογές των παραγωγών, όσο το προϊόν εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες που δεν έχουν υπάρξει ξανά, τουλάχιστον στην πρόσφατη ιστορία του.

Αν και σε κάποιες περιοχές της χώρας οι ανθοφορίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ελαιόδεντρα, για το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας η καλλιέργεια βρίσκεται μάλλον σε προανθικό στάδιο ή στις πρώτες φάσεις της διαδικασίας της άνθισης, σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από πρωίμιση δεδομένων των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Τα πρώτα δείγματα –όπου αυτά υπάρχουν– σχολιάζονται ως ενθαρρυντικά για την ερχόμενη παραγωγή, ωστόσο, κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις, αφού είναι ακόμη εξαιρετικά νωρίς για να προβλεφθεί η όποια εξέλιξη στη νέα παραγωγή.

Κι αυτό, όχι απλά γιατί ακολουθεί η εξέλιξη της άνθισης και η διαδικασία της καρπόδεσης κατά το επόμενο, περίπου, δίμηνο, το οποίο χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την καλλιέργεια, καθώς ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, αλλά και λόγω του φόβου που έχει αφήσει η προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν έφερε καρπόδεση ανάλογη της καλής ανθοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΥΧ» πραγματοποίησε οδοιπορικό σε κύρια ελαιοπαραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, αποτυπώνοντας την εικόνα που επικρατεί στην καλλιέργεια και αναδεικνύοντας τις κατά τόπους ιδιομορφίες.

Στις σελίδες που ακολουθούν, καταγράφονται οι περιοχές εκείνες που έχουν αρχίσει να βλέπουν τις πρώτες ανθοφορίες στα ελαιόδεντρα, αλλά και εκείνες που ακόμη τις περιμένουν, ως μία πρώτη ένδειξη για τη νέα χρονιά, ενώ αξιόπιστοι συνομιλητές περιγράφουν τις συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους και τους παράγοντες εκείνους που μπορεί να επηρεάσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τη νέα παραγωγή ελαιολάδου.

Πρωίμιση αναφέρει η Κρήτη, που παρακολουθεί την ανάπτυξη των ταξιανθιών

Σε προανθικό στάδιο φαίνεται πως βρίσκονται οι ελαιώνες της Κρήτης και μόνο σε ορισμένες πολύ πρώιμες περιοχές έχει ξεκινήσει η άνθιση, σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνεται από το ρεπορτάζ.

Η χρονιά δείχνει μία πρωίμιση, από 15 μέρες έως και έναν μήνα, όπως αναφέρει ο παραγωγός και πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κάτω Ασιτών στο Ηράκλειο, Μιχάλης Καμπιτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που επικρατεί για την ώρα είναι μία ανομοιομορφία σε όλες τις περιοχές, ακόμη και στο ίδιο λιόφυτο, με τη διαδικασία σε άλλες ελιές να βρίσκεται πιο μπροστά και σε άλλες πιο πίσω.

«Βλέπουμε μία ελιά που πάει να πετάξει τώρα το “σταφυλάκι” και βλέπουμε και μια άλλη που το έχει ολοκληρώσει. Στο ίδιο λιόφυτο. Κι αυτό είναι μία διαδικασία 15 ημερών», όπως εξηγεί ο κ. Καμπιτάκης, επισημαίνοντας ότι είναι ελάχιστες οι πάρα πολύ πρώιμες περιοχές, που έχει σκάσει ήδη ο ανθός.

Όπως επισημαίνει, από την ώρα που θα ανοίξει ο ανθός, οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την καλή σε γενικές γραμμές ως τώρα εικόνα που επικρατεί περισσότερο στις δυτικές περιοχές, είναι να υπάρξουν νοτιάδες και θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών, αλλά και οι παρατεταμένες υγρασίες.

Σε μία, γενικά, καλύτερη εικόνα που έχουν περισσότερο τα δυτικά του Ηρακλείου σε σύγκριση με τις ανατολικές περιοχές, όπου και οι βροχοπτώσεις είναι συνήθως λιγότερες, αναφέρεται ο Εμμανουήλ Φιλίππου από τη ΔΑΟΚ, εξηγώντας ότι το επόμενο διάστημα η υπηρεσία θα έχει καλύτερη εικόνα, δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρέθηκαν πέρυσι οι ελαιώνες. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς», υπογραμμίζει, αναφέροντας ότι η άνθιση βρίσκεται στην αρχή της μόνο στις πολύ πρώιμες περιοχές, στα βόρεια του Ηρακλείου.

«Φαίνονται οι ταξιανθίες, αλλά είναι ακόμη νωρίς, δεν έχει σκάσει ο ανθός», περιγράφει και από τα Χανιά ο Γιάννης Μαμιδάκης, γεωπόνος στο τμήμα ελαιολάδου της ΔΑΟΚ. Κατά τον ίδιο, είναι παρακινδυνευμένο να δώσει κανείς εκτίμηση βάσει της ανθοφορίας, ενώ εξηγεί και την ιδιομορφία της περιοχής, αφού η Τσουνάτη ποικιλία είναι συνήθως έναν μήνα πίσω σε σύγκριση με την Κορωνέικη. «Έκανε λίγα νερά. Είχαμε λίγες ώρες χαμηλών θερμοκρασιών, που αυτό ίσως επηρεάσει την καρποφορία της Τσουνάτης, αλλά είναι πολύ νωρίς για το οτιδήποτε», σημειώνει.

Για την πρωίμιση που φαίνεται σε όλες τις περιοχές κάνει λόγο από το Ρέθυμνο η Ειρήνη Βυτινιώτου, αναπληρώτρια προϊσταμένη στη ΔΑΟΚ, εξηγώντας ότι είναι διφορούμενο για πολλούς αν είναι καλή ή κακή μια πολύ πρώιμη άνθιση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η πρώτη πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά θα έρθει προς τα μέσα Ιουνίου, καθώς προϋποθέτει να έχει δέσει το άνθος. «Από την άνθιση, μέχρι να δέσει ο καρπός, μεσολαβεί αρκετά μεγάλο διάστημα», επισημαίνει.

«Ότι έχουν πρωιμίσει οι ελιές είναι αλήθεια, λόγω των θερμών καιρικών συνθηκών που είχαμε τον χειμώνα», αναφέρει και από τη Σητεία ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση, πόσω μάλλον για εκτιμήσεις ως προς την παραγωγή, που διατυπώνονται και επηρεάζουν τους παραγωγούς για τη διάθεση του προϊόντος τους.

«Οι ελιές, εδώ, τώρα αρχίζουν να φανερώνουν το ματάκι τους, δεν συζητάμε για κάποιες περιοχές που είναι πολύ χαμηλά ή κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις που έχει κάποια δέντρα όπου έχει ήδη φουσκώσει ο ανθός, είναι ακόμη πολύ νωρίς. Φαίνονται καλά τα δείγματα προς το παρόν», εξηγεί.

«Οι ελιές μπορώ να πω ότι θα ανθίσουν, το θέμα είναι από εκεί και μετά τι υγρασίες και τι αποθέματα θα έχει η ελιά να αναπτυχθεί και τι νερό θα έχουμε να ποτίσουμε το καλοκαίρι», συμπληρώνει.

Καλή σοδειά αναμένει η Κέρκυρα, αν όλα συνεχίσουν ομαλά

Θετική ως τώρα εικόνα, διατυπώνεται και από την άλλη άκρη της χώρας στην ελαιοπαραγωγό Κέρκυρα, η οποία βγαίνει από μία άσοδη χρονιά. «Αν εξελιχθούν καλά τα πράγματα για το επόμενο δίμηνο, πιστεύω θα έχουμε μία πάρα πολύ καλή σοδειά», εκτιμά ο Νικόλαος Σουπιώνης από τη ΔΑΟΚ, διευκρινίζοντας, βέβαια, ότι αυτό θα είναι γνωστό μετά την ανθοφορία, καθώς μέχρι τότε «όλα είναι στον αέρα».

Στο νησί, οι συνθήκες έως τώρα έχουν κυλήσει ομαλά για την καλλιέργεια, στην οποία τώρα αρχίζουν και δημιουργούνται οι ταξιανθίες. Στους παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν την όποια θετική πρώτη εικόνα είναι το απότομο κρύο, που μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι τον Μάιο, και η ζέστη τον Μάιο, όπως εξηγεί.

Ανάκαμψη από τα περσινά προσδοκούν Άρτα και Πρέβεζα

Στην κρισιμότητα του Μαρτίου αναφέρεται από την Άρτα ο διευθυντής στην τοπική ΔΑΟΚ, Ανδρέας Βαρέλης, καθώς οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν θα κρίνουν και την πορεία της άνθισης, η οποία δείχνει μια πρωίμιση.

«Υπάρχουν ήδη διαφοροποιήσεις και στον οφθαλμούς, αλλά δεν είναι σε όλες τις περιοχές, αυτό θα εξαρτηθεί πολύ από το πώς θα πάει αυτός ο μήνας σε όλες τις καλλιέργειες, εξηγεί ο κ. Βαρέλης, αναφέροντας, παράλληλα, ότι το διάστημα μέχρι και τον Μάιο παραμένει καθοριστικό για την ελιά, καθώς τις προηγούμενες χρονιές παρουσιαζόταν πρόβλημα κατά το δέσιμο του καρπού. «Αν πάνε φυσιολογικά οι συνθήκες θα έχουμε καλή παραγωγή» σχολιάζει, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί κανείς να εκτιμήσει από τώρα πως θα εξελιχθεί.

Με ευνοϊκές, έως τώρα, συνθήκες και με το δεδομένο της παρενιαυτοφορίας, που προβλέπει την έλευση μιας χρονιάς με ανθοφορία και καρποφορία μετά από μια χρονιά ακαρπίας, πορεύεται ως τώρα η Πρέβεζα. Χωρίς να υπάρχουν, μέχρι στιγμής, κάποιες ενδείξεις, λόγω των χαρακτηριστικών της περιοχής, αλλά και της επικρατούσας όψιμης ποικιλίας της Λιανολιάς Πρεβέζης- Κερκύρας, είναι πολύ νωρίς για κάποια εκτίμηση, όπως επισημαίνει ο Αναστάσιος Γάτσιος, γεωπόνος στην τοπική ΔΑΟΚ.

«Δεν έχει ξεκινήσει η άνθιση για να έχουμε στοιχεία», εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η όποια πρωίμιση υπάρχει δεν είναι αρκετή για ασφαλή συμπεράσματα. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν ο ήπιος χειμώνας είναι αρκετός για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών στη Λιανολιά», συμπληρώνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ποικιλίας.

Οι αγοραστές φαίνεται ότι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πράξεις, ενώ και οι παραγωγοί εμφανίζουν αντιστάσεις στη διάθεση προϊόντος, προσδοκώντας υψηλότερες τιμές, μία κατάσταση που εξακολουθεί εδώ και αρκετές βδομάδες, δεδομένου και του μικρού όγκου της φετινής παραγωγής

«Νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις», υποστηρίζει η Δυτική Ελλάδα

«Ακόμη αναμένεται η ανθοφορία, κοντά στον Μάιο θα δείξει τι θα κάνει το δέντρο», εξηγεί από το Μεσολόγγι ο Σάββας Βλάχος, διευθυντής στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Αιτωλοακαρνανίας και γενικός διευθυντής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα θετικά των τελευταίων ετών είναι οι ιδιαίτερα αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που έχουν εφαρμόσει οι παραγωγοί στους ελαιώνες της περιφέρειας.

Η υψηλή τιμή του προϊόντος έχει λειτουργήσει ως κίνητρο, όπως εξηγεί ο κ. Βλάχος, κι αυτό παρότι η περίοδος που φεύγει είχε σημαντική ακαρπία, στο 70% στη Λαδολιά σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Κατά τον ίδιο, το κρίσιμο διάστημα μέσα στο οποίο ο καιρός δεν θα πρέπει να εκφραστεί με ακραία φαινόμενα είναι μεταξύ 15 Απριλίου και 15 Μαΐου, ενώ η έως τώρα απουσία κρύου δεν επέτρεψε στα δέντρα να ξεκουραστούν όπως θα έπρεπε, όπως εκτιμά, με τη μόνη ξεκούραση να προέρχεται απλώς από το γεγονός ότι πέρυσι δεν είχαν καρπό.

«Και πάλι, αν κρατήσουν 60% καρπό από την ανθοφορία θα είναι πάρα πολύ καλά», προσθέτει, ενώ αναφέρεται και στο ζήτημα της σωστής εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας. Κατά τον ίδιο, για να συμβεί αυτό και να μην υπάρχουν απώλειες ως προς την ποιότητα, επηρεάζοντας και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο παραγωγός, η σωστή εφαρμογή πανελλαδικά χρειάζεται και τα ανάλογα κονδύλια, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει ήδη απευθυνθεί στο ΥΠΑΑΤ για αύξηση των πόρων, όπως σημειώνει.

Πρωίμιση κατά περίπου 20 ημέρες μεταφέρει από τη ΔΑΟΚ Αχαΐας η προϊσταμένη, Μάρθα Λιαρομμάτη, διευκρινίζοντας ότι οι ελιές βρίσκονται στο στάδιο πριν την άνθιση, όπου έχει βγει το «μούρο». «Την άνθιση εμείς την υπολογίζουμε γύρω στις 25 Απριλίου, από τα πεδινά προς τα ορεινά», εξηγεί, προσθέτοντας ότι αν δεν μεσολαβήσει κάτι άσχημο από πλευράς καιρού μεταξύ 25 Απριλίου και 15 Μαΐου η παραγωγή θα είναι μεγάλη, όπως αναμένεται.

Έχουν σχηματιστεί οι ταξιανθίες, αλλά ακόμη δεν έχουν ανθίσει οι ελιές, μεταφέρει ως γενική εικόνα από την Ηλεία ο προϊστάμενος στην τοπική ΔΑΟΚ, Γιώργος Μικέογλου, εξηγώντας ότι μπορεί κάποιες πρώιμες περιοχές να είναι λίγο πιο μπροστά, αναλόγως και του γεωγραφικού προσανατολισμού τους.

«Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα γενικότερα», συμπληρώνει, με το κυριότερο ζήτημα να είναι η έλλειψη βροχών, ενώ κρίσιμος θεωρείται ο καιρός του Μαρτίου, υπό το ενδεχόμενο τυχόν εκδήλωσης παγετών, αλλά και έπειτα οι συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι τον Μάιο και το δέσιμο του καρπού.

«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη», υπογραμμίζει, ενθυμούμενος ότι και πέρυσι η ανθοφορία ήταν εξαιρετική, αλλά προβληματική η καρπόδεση, με την παραγωγή να κλείνει τελικά στο 30%-35% μίας πλήρους χρονιάς.

Προβληματισμός από την απουσία βροχοπτώσεων και ωρών ψύχους στη Στερεά Ελλάδα

Ανάλογα με την περιοχή και την περιποίηση των ελαιόδεντρων θα εξαρτηθεί και η απόδοση αυτών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, επισημαίνουν ειδικοί με μεγάλη εμπειρία στην ελαιοκομία. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ζαρμπούτη, γεωπόνο της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας και υπεύθυνο δακοκτονίας, η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή. «Αν λάβουμε υπόψη ότι το δέντρο παρενιαυτοφορεί, η φετινή χρονιά δείχνει να είναι καλύτερη από την περσινή», αναφέρει.

Σε αυτό, βέβαια, το γεγονός συντελούν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι καλλιεργητικές φροντίδες. Λόγω των περσινών χαμηλών αποδόσεων, πολλοί παραγωγοί δεν έκαναν τις απαιτούμενες λιπάνσεις, με αποτέλεσμα τα δέντρα να παρουσιάζουν τροφοπενίες, όπως εξηγεί ο κ. Ζαρμπούτης.

Ο ίδιος υποστηρίζει, επίσης, ότι οι ώρες ψύχους δεν κάλυψαν τις ανάγκες των φυτών, κάτι το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή. Ωστόσο, «οι βροχοπτώσεις που επικρατούν το τελευταίο διάστημα θα συμβάλλουν σημαντικά στις αποδόσεις των δέντρων», όπως εκτιμά.

Κλείνοντας, ο κ. Ζαρμπούτης εστιάζει στην αναγκαιότητα της διαφυλλικής λίπανσης, ώστε τα ελαιόδεντρα να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες στο αρχικό στάδιο της ανθοφορίας, όπως επίσης και της καρποφορίας τους. Η βασική, όμως, λίπανση, για τον ίδιο, παίζει σημαντικό ρόλο στη θρέψη των φυτών.

Προβληματισμένος δείχνει ο Χρυσόστομος Σίσκος, γεωπόνος της ΔΑΟΚ, για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι μειωμένες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν σημαντικά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και η αποδόσεις θα είναι σχετικά μειωμένες. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται λίγο πριν την έναρξη της συλλογής του καρπού, όπου οι απαιτήσεις των φυτών σε νερό είναι μεγάλες και η αναγκαιότητα της άρδευσης είναι μονόδρομος», υποστηρίζει.

Από τον επόμενο μήνα τα πρώτα συμπεράσματα για τη Θεσσαλία

«Αυτήν τη στιγμή, οι καιρικές συνθήκες εξελίσσονται ικανοποιητικά. Μπορεί να μην είχαμε βαρύ χειμώνα και τα δέντρα να μην κοιμήθηκαν αρκετά, ωστόσο η ανθοφορία βαίνει καλώς.

Ευχή και ελπίδα όλων είναι να μην έχουμε παγωνιά το διάστημα από 25 Μαρτίου μέχρι 10 Απριλίου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών βιολογικής ελιάς στο Πουρνάρι του Δήμου Τεμπών, Γιώργος Πολύμερος. Ο ίδιος επικαλείται τις «νωπές, σε όλους, μνήμες από τον περσινό παγετό, ο οποίος σόκαρε τα δέντρα και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή».

Ο κ. Πολύμερος εκτιμά ότι, «εκτός απρόοπτου, η φετινή χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο». Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται τα κλαδέματα και έχουν πέσει τα λιπάσματα. Βέβαια, στην περιοχή του Πουρναρίου, όπου υπάρχει βιολογική καλλιέργεια, τα λιπάσματα έπεσαν από τον Γενάρη, διευκρινίζει.

«Στην περίοδο της γονιμοποίησης θα ψεκάσουμε με βάκιλο για τον πυρηνοτρήτη, τον Μάιο θα κάνουμε το πρώτο πότισμα και τον Ιούνιο τους βιολογικούς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση του δάκου», προσθέτει.

«Είναι νωρίς ακόμη για οποιοδήποτε συμπέρασμα για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο», υποστηρίζει, από την πλευρά του, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Σταυρίδης. «Η ανθοφορία στον άξονα “παράλια Αγιάς – ορεινός Κίσσαβος”, στα σύνορα με το Πήλιο, θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου, εφόσον έχουμε φυσιολογικές θερμοκρασίες. Μόνο στην περιοχή των Τεμπών υπάρχει κάποια κινητικότητα, λόγω πρωιμότητας», σημειώνει.

Υπομονή συνιστά και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου, Τάσος Ψωφογιώργος. «Τον επόμενο μήνα θα βγούνε τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα. Στα ορεινά του Πηλίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ανθοφορία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ανοιξιάτικες και όχι ακραίες, για να μπούμε στο πρόγραμμα των καλλιεργητικών φροντίδων», εξηγεί.

Σε αναμονή ακόμη η Πελοπόννησος, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απρίλη

Θολό παραμένει το τοπίο στην Πελοπόννησο όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί η φετινή παραγωγή της ελιάς, αφού ακόμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και κατά πόσο θα επηρεαστεί η ανθοφορία από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι τώρα. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Απριλίου, όπως εκτιμούν οι συνομιλητές της «ΥΧ» από διάφορες περιοχές της περιφέρειας.

«Αν και είμαστε πρώιμη περιοχή, δεν έχουμε ακόμη καθαρή εικόνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του ΑΣ Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, αναφερόμενος στην πορεία της ελαιοκαλλιέργειας. «Από ό,τι δείχνει, πάμε σε μία όψιμη χρονιά, αν και ελπίζω να μην επαληθευτώ», προσθέτει, εκτιμώντας ότι σε ένα δεκαπενθήμερο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα και για το κατά πόσο έχει επηρεάσει την ελιά ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε.

Ανομοιομορφία ως προς την εξέλιξη της ανθοφορίας αναφέρει από την περιοχή της Μεσσηνίας ο Γιώργος Κόκκινος , πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Νηλέα. «Σε γενικές γραμμές, η χρονιά φαίνεται καλή, αλλά, για ευνόητους λόγους, ένα μέρος των δέντρων δεν έχει δείξει εικόνα ως προς την αναμενόμενη παραγωγή», εξηγεί, λέγοντας ότι, όπου υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ως προς την ανθοφορία, η εικόνα δείχνει γενικά καλή. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία στα οποία δεν έχουμε καλή εικόνα, δείχνοντας ότι έχουν κάποια υστέρηση, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, εκτιμώντας ότι –εκτός απροόπτων– στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση.

Σχετικά μικρή πρωιμότητα εντοπίζει από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας ο προϊστάμενος, Αντώνης Παρασκευόπουλος. «Δεν φαίνεται να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι βροχοπτώσεις λειτούργησαν ευεργετικά. Είναι, όμως, ακόμη νωρίς για να έχουμε πλήρη εικόνα», υποστηρίζει, συνιστώντας υπομονή ως τις 15-20 Απριλίου.

Κάποιες ενδείξεις πρωιμότητας αναφέρει και από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας ο Γιάννης Καλαντζής. «Είναι νωρίς, ακόμα, για να δούμε πού θα πάει η ανθοφορία», υποστηρίζει, εκφράζοντας, παράλληλα, τον φόβο για το αν, τελικά, οι λίγες ώρες ψύχους που υπήρξαν φέτος ήταν αρκετές για την ελιά ή αν η έλλειψή τους επιδράσει, τελικά, φέρνοντας μειωμένη καρποφορία. Κάτι, βέβαια, που θα φανεί το επόμενο διάστημα και κατά το κρίσιμο στάδιο της καρπόδεσης.

Με τις συνέπειες ακόμη των περσινών πληγών την ανθοφορία αναμένει η ΑΜΘ

Τους επόμενους ανοιξιάτικους μήνες αναμένουν να μπουν στο στάδιο της ανθοφορίας οι παραγωγικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αναλόγως της πρωιμότητας ή οψιμότητας και του μικροκλίματος που χαρακτηρίζει την καθεμιά. Εν αναμονή του πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη νέα ελαιοκομική περίοδο, δεν είναι λίγες οι περιοχές της που βρίσκονται ακόμη στον απόηχο των περσινών πληγών.

Στις αρχές του Απρίλη, όπως και πέρυσι, αναμένεται να ξεκινήσει η ανθοφορία στην πολύπαθη Μάκρη του Έβρου, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, Δημοσθένης Χατζηνικολάου. Ωστόσο, «οι παραγωγοί περιμένουν ακόμη να αποζημιωθούν από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά», όπως και το «να γίνει αυτοψία από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Στα μέσα του επόμενου μήνα, ενδεχομένως και αργότερα, αναλόγως –βέβαια– και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν, αναμένεται το ξεκίνημα της ανθοφορίας στην περιοχή του Θεολόγου-Ποτού στη Θάσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, Ιωάννης Σουρίνης, θυμίζοντας ότι πέρυσι άρχισε τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου. «Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών θα είναι πρώιμη», εκτιμά και υπενθυμίζει την καταστροφική περσινή χρονιά, με ακαρπία στο 100% λόγω καιρού.

«Η περσινή συγκομιδή έφτασε μόλις τους 100 τόνους ελαιοκάρπου και παρόλο που ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές δεν υπήρξαν αποζημιώσεις», εξηγεί.

Όπως προσθέτει ο κ. Σουρίνης, «φέτος, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, τα δέντρα έχουν σοκαριστεί και δεν γνωρίζουμε αν θα το ξεπεράσουν». Κι αυτό, καθώς στη νότια Θάσο, όπου δραστηριοποιείται ο Συνεταιρισμός, όλα τα χωράφια είναι ξηρικά, οπότε η απουσία βροχοπτώσεων φέρνει τους παραγωγούς αντιμέτωπους με ανυπέρβλητα εμπόδια. Για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και μετά την περσινή μηδενική παραγωγή, οι ελαιοκαλλιεργητές «φροντίζουν τα δέντρα τους με κλαδέματα», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Στη σημασία των καλλιεργητικών φροντίδων, αλλά και τις ανάγκες εφαρμογής διαφυλλικού λιπάσματος αναφέρεται από την περιοχή του Ραχωνίου Θάσου ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, Βασίλης Ζαγοριανός. Στην περιοχή που εδρεύει ο Συνεταιρισμός η ανθοφορία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο, «όπως έγινε και πέρυσι, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις, ανάλογα με το πόσο βόρεια βρίσκονται τα δέντρα και αν θα έχουν βροχές», εξηγεί.

Τέλος, και ο κ. Ζαγοριανός υπογραμμίζει τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί η ανομβρία, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς του νησιού, στο οποίο επικρατεί αρκετά μικρός κλήρος και υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες γύρω από την καλλιέργεια. «Αν οι τιμές δεν είναι καλές, οι παραγωγοί θα εγκαταλείψουν, καθώς, λόγω κλίματος, οι ανάγκες φροντίδας, άρα και το κόστος, αυξάνονται», επισημαίνει.

Ευνοϊκοί οι πρώτοι δείκτες για τη Λέσβο

Διαδικασίες που έρχονται ίσως και έναν μήνα νωρίτερα στον ελαιώνα της Λέσβου, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής, λόγω του ήπιου κλίματος και του ζεστού σε γενικές γραμμές καιρού που επικράτησε ως τώρα.

«Τα δέντρα άρχισαν να δείχνουν στη Λέσβο», σχολιάζει, καθώς φαίνεται να ξεπηδούν στα κλαδιά μικροί κόμποι, που βρίσκονται στην αρχή τους. Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχει άνθος, το στάδιο αυτό χρησιμεύει ως «δείκτης», όπως αναφέρει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι τα πράγματα, για την ώρα, πάνε ευνοϊκά. «Επειδή, προς το παρόν, βλέπουμε ένα καλό ξεκίνημα, υπάρχει μία αισιοδοξία», προσθέτει ο κ. Κουτλής, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί συνεχείς αστοχίες στην καρπόδεση στο νησί. Ωστόσο, τονίζει ότι δεν έχει έρθει, ακόμη, η στιγμή για ασφαλείς εκτιμήσεις. «Εκείνο που θα πρέπει να παρακολουθηθεί από νωρίς, είναι η παρουσία του δάκου», υπογραμμίζει, αφού ο ήπιος καιρός μπορεί να φέρει και μεγαλύτερη εμφάνιση του εντόμου, οπότε και η παρέμβαση θα πρέπει να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική για να μη χαθεί παραγωγή.