Αισιοδοξία στην Τριφυλία για ντομάτα και καρπούζι

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την καλλιέργεια του καρπουζιού στην Τριφυλία με βάση τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι τώρα. Ωστόσο, η έλλειψη εργατικών χεριών συνεχίζει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αύξηση της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, «τα καρπούζια φέτος είναι λίγο μειωμένα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Οι παραγωγοί φοβήθηκαν τις πιθανές ζημιές από την έλλειψη εργατικών χεριών, αφού είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο και, φυσικά, έλαβαν υπόψη τους το αυξημένο κόστος καλλιέργειας που αυξάνει το ρίσκο. Όλα αυτά έφεραν τη μείωση της καλλιέργειας κατά 10%».

Στην Τριφυλία, καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα και η συγκομιδή αρχίζει από τα μέσα Μαΐου, ενώ η αναμενόμενη παραγωγή είναι 38.000-40.000 τόνοι και έχουν φυτευτεί πολλές ποικιλίες καρπουζιών.

Ντομάτα

Σε ό,τι αφορά τις ντομάτες, που καλλιεργούνται σε 1.200 στρέμματα, έχουν αρχίσει δειλά-δειλά οι πρώτες συγκομιδές. «Παρότι υπάρχει ακόμα ο ιός της καστανής ρυτίδωσης, η καλλιέργεια της ντομάτας είναι σε καλά επίπεδα και την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πλήρης συγκομιδή της», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όπως προσθέτει, «οι εκτιμήσεις για τη φετινή περίοδο είναι για 25.000 έως 28.000 τόνους. Χρειάζεται λίγη προσοχή τώρα λόγω της αυξημένης υγρασίας, ώστε να αποφύγουμε ζημιές από τον βοτρύτη και τον περονόσπορο».

Το σύνολο της παραγωγής ντομάτας κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά και μικρές ποσότητες σε βαλκανικές χώρες.