Με… οδηγό αισιοδοξίας το 2017 ξεκινά η δακοκτονία

Στα 4.155.000 ευρώ έφθασε η φετινή πίστωση για τη δακοκτονία στην Πελοπόννησο, που αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά ελαιοπαραγωγική περιοχή μετά την Κρήτη (η οποία πιστώθηκε με 7.093.000 για την υλοποίηση του αντίστοιχου προγράμματος). Στόχος και ελπίδα όλων και αυτή την περίοδο, να συμβεί ό,τι το 2017, που όλα κύλησαν ομαλά και το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος της παραγωγής. Από τη Μεσσηνία, ο Ιωάννης Κυριακόπουλος μας επεσήμανε ότι «για την περιοχή –πλην Τριφυλίας– διατέθηκε το ποσόν των 1.580.000 ευρώ, που θα δαπανηθεί για την προστασία από τον δάκο 8.700.000 ελαιοδένδρων».

Στην περιοχή της Μεσσηνίας θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα για τα οποία δεν επιλέγεται το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών, τόσο λόγω του ορεινού χαρακτήρα του εδάφους, όσο και λόγω του μικροκλίματος, που αποτρέπει την προσβολή από δάκο.

Στα θετικά της φετινής περιόδου για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος, είναι ότι «από πέρσι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δακοκτονίας χωριά που δεν είχαν ενταχθεί επί σειρά ετών. Τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς ήταν άριστα και παράλληλα κάναμε περιορισμένο αριθμό ψεκασμών». Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ήταν βασικός σύμμαχος στον περιορισμό των ψεκασμών αλλά, όπως μας επεσήμανε, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ, «φέτος, με βάση τη χρηματοδότηση που υπάρχει, σε συνδυασμό με τη διάθεση των περσινών υπολοίπων, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έως και τέσσερις ψεκασμούς, αν χρειαστεί».

¡Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών είναι σημαντικό σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Όπως μας δήλωσε και ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Κορινθίας, Γιώργος Φλώρος, παλαιότερα στην περιοχή υπήρχαν 10-12 εποχιακοί για τη δακοκτονία, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις. Στα προβλήματα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία να καλυφθούν τα εκτός έδρας έξοδα των μονίμων υπαλλήλων, αφού δεν το προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, σε επίπεδο νομού, υπολογίζεται ότι ξεπεράστηκαν οι 63.000 τόνοι ελαιολάδου, που σηματοδοτεί αύξηση κατά 50%. Στην υπόλοιπη Μεσσηνία και ειδικότερα στην περιοχή της Τριφυλίας, όπως μας αναφέρει ο προϊστάμενος της τοπικής ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, το ποσόν που διατέθηκε φέτος είναι 460.000 ευρώ και καλύπτει τη δακοκτονία 1.629.000 δένδρων. Ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι η επιτυχία που καταγράφηκε το 2017, με μηδενισμό της εμφάνισης δάκου, οφείλεται «στις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και στο ότι έγιναν οι ψεκασμοί που χρειαζόταν (σ.σ. στην περίπτωση της Τριφυλίας έγιναν τέσσερις ψεκασμοί). Φέτος, το καλό είναι ότι άρχισαν νωρίς οι διαδικασίες και εάν δεν υπάρξει πρόβλημα, τότε θα είμαστε έτοιμοι στη σωστή στιγμή».

Στην Τριφυλία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα το 40% των ελαιοπαραγωγών, ενώ το 20% δεν ψεκάζεται, λόγω του ότι είναι στα ορεινά. Το υπόλοιπο ποσοστό, μέσω οργανωμένων ομάδων παραγωγών, υλοποιεί μόνο του το πρόγραμμα δακοκτονίας.

Στο έλεος της γραφειοκρατίας η Λακωνία

Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, μας ενημέρωσαν ότι το ποσόν των 1.100.000 ευρώ αντιστοιχεί στη δακοκτονία των 5.062.000 δένδρων της περιοχής. Ο Γιάννης Ράλλης, από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, μας δήλωσε ότι «όσο περνάει ο καιρός, το γραφειοκρατικό μοντέλο, που έχει σχέση με τις διαγωνιστικές διαδικασίες, έχει φτάσει οριακά να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλέον. Οι διαδικασίες είναι τέτοιες που για να είμαστε έτοιμοι απαιτείται προσωπικό, υλικά αλλά και οι εργολάβοι να είναι έτοιμοι μέχρι τις 15 Ιουνίου». Στη Λακωνία υπολογίζουν 27.000 30.000 τόνους ελαιόλαδο από την περασμένη χρονιά και 15.000 τόνους ελιές καλαμών.