Αισιοδοξία για τις εξαγωγές του αποξηραμένου σύκου

Αισιοδοξία για τις εξαγωγές του αποξηραμένου σύκου

Με αισιοδοξία περιμένουν τη συνέχιση της χρονιάς οι εξαγωγείς αποξηραμένου σύκου στη Μεσσηνία, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, «η αναμενόμενη παραγωγή θα κινηθεί μεταξύ 2.500 και 3.200 τόνων, αλλά οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την τελική διαμόρφωση των παραγόμενων σύκων. Η ποιότητα είναι άριστη και μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 200 τόνοι αποξηραμένα».

Οι πρώτες φορτώσεις των προϊόντων θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Αυγούστου, γεγονός που αποδεικνύει και την πρωιμότητα που υπάρχει. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αγοράς, ο Γιώργος Γκούμας επισημαίνει ότι «τα μεσσηνιακά ξηρά σύκα έχουν πάντα το μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς, που σηματοδοτεί και την έναρξη των εξαγωγών. Παράλληλα εξάγουμε και στον Καναδά αλλά και στην Ευρώπη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 15 περίπου χρόνια, η Ελλάδα είχε πολλαπλάσια παραγωγή από την Τουρκία, ενώ σήμερα η γειτονική χώρα καταφέρνει να παράγει 70.000 τόνους περίπου. Η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τον Γιώργο Γκούμα, οφείλεται «στην αύξηση της καλλιέργειας της ελιάς, που εκτόπισε την καλλιέργεια του σύκου. Το σύκο, όμως, είναι ένα προϊόν που έχει ιδιαίτερες δυνατότητες, ενώ η Καλαμάτα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να παράγει έναν μήνα νωρίτερα από τους άλλους. Για αυτό πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Πρόκειται για ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν».