Αισθητήρας ανίχνευσης νερού συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας

Ένας αισθητήρας που προειδοποιεί τους αγρότες σχετικά με τα επίπεδα νερού στις καλλιέργειές τους και τους βοηθά να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων έχει γίνει δημοφιλής ανάμεσα σε αγρότες με μικρότερες σε μέγεθος εκμεταλλεύσεις. Ο αισθητήρας έχει κατασκευαστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Επιστήμης της Αυστραλίας CSIRO και έχει εγκατασταθεί σε χώρες όπως η Τανζανία και το Μαλάουι λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για την παραγωγή προϊόντων, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την αποτελεσματική χρήση του αρδευόμενου νερού για την επισιτιστική ασφάλεια.

Χωρίς οικονομική πρόσβαση σε προηγμένους ανιχνευτές νερού, οι αγρότες σε αυτές τις περιοχές είναι επιρρεπείς σε υπερβολικό πότισμα που, αν και λανθασμένα, συχνά θεωρείται ως τρόπος διασφάλισης μιας επιτυχημένης καλλιέργειας. Αυτό μειώνει τη συνολική ποσότητα νερού που είναι διαθέσιμη για άλλους αγρότες, ενώ παράλληλα μειώνει την απόδοση της καλλιέργειας.

Με τη χρήση του αισθητήρα Chameleon soil water sensor system, εκατοντάδες από τους πιο ευάλωτους μικροκαλλιεργητές στον κόσμο βλέπουν ήδη μία σειρά από οφέλη για τις γεωργικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Οργανισμό. Ο αισθητήρας, όπως καταγράφεται, εξυπηρετεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 1.000 καλλιέργειες σε 13 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, με τον αριθμό των χρηστών να αναμένεται να δεκαπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια.

Μείωση 30% του νερού

Μέσω της βελτιωμένης απόδοσης χρήσης του νερού και της μείωσης των ασθενειών που εμφανίζονταν στο παρελθόν από το υπερβολικό πότισμα, οι αγρότες έχουν δει έως και 30% αυξήσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών τους, καθώς και μείωση στη χρήση νερού έως και 30%. Ως μέρος αυτού του έργου, δημιουργήθηκε επίσης η ακαδημία άρδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να έχουν πρόσβαση σε μια κοινότητα γνώσης για να κατανοήσουν καλύτερα τις γεωργικές πρακτικές τους.