Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης: Εκχώρηση ή παραπλάνηση;

Μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο του ΟΣΔΕ, αλλά κυρίως τεράστια ζητήματα για τη θεσμική υπόσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει προκαλέσει η πρόσφατη διακίνηση ανακοινώσεων, εικόνων, ακόμη και εγχειριδίων λογισμικού Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) από νεοσύστατη εταιρεία. Μετά την αρχική κατάπληξη, όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς το θεσμικό πλαίσιο των ενισχύσεων ζητούν εδώ και τώρα εξηγήσεις και μέτρα από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει εντελώς εκτός ελέγχου.

Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά: Στην ιστοσελίδα της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, αναρτάται δημοσίευση με τίτλο «Έρχεται το νέο ΟΣΔΕ… με νέο σύγχρονο λογισμικό», στην οποία ανακοινώνεται η «1η Διαδικτυακή Επίδειξη Πλατφόρμας Υποβοήθησης Υποβολής Δήλωσης ΟΣΔΕ».

Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε στον ιδιοκτήτη του λογισμικού, ούτε στη λειτουργικότητά του, αναφέρεται όμως ότι «έχει περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ, είναι απολύτως λειτουργικό και έτοιμο να φέρει σε πέρας το έργο». Στη φωτογραφία, όμως, που συνοδεύει το κείμενο διακρίνεται το όνομα της εταιρείας (cognitera) και είναι εμφανώς αναγνώσιμο ότι το λογισμικό ονομάζεται «Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης».

Από την έρευνά μας προκύπτει ότι η εταιρεία cognitera ιδρύθηκε στο Αγρίνιο την 30/9/2020 (με έδρα την Αθήνα), καταχωρήθηκε στο μητρώο ΓΕΜΗ μόλις έναν μήνα πριν (23/1/2021) και έχει ως μετόχους πέντε θυγατρικές εταιρείες της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση, διακινείται σε ΚΥΔ το «εγχειρίδιο» της εφαρμογής, το οποίο η εφημερίδα έχει στην κατοχή της, με τα διακριτικά της εταιρείας cognitera και τίτλο «ΕΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ, Εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής» (sic). Το κείμενο του «εγχειριδίου» αποτελεί σχεδόν αυτολεξεί αντιγραφή του εγχειριδίου της εφαρμογής ΕΑΕ2020 του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αυτονόητα:

✱ Η διάθεση του λογισμικού της ΕΑΕ έχει πάψει πλέον να αποτελεί ιδιοκτησία του ΟΠΕΚΕΠΕ; Η εν λόγω εταιρεία έχει λάβει την άδεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να παρέχει λογισμικό υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ; Ποια τεστ πέρασε με επιτυχία, όπως δηλώνεται στην ανακοίνωση της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ;

✱ Μεταβλήθηκε το κοινοτικό δίκαιο μεταφέροντας την ευθύνη της ΕΑΕ στο Αγρίνιο; Μήπως αυτο-πιστοποιήθηκε η ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ως νέος Οργανισμός Πληρωμών, στη θέση του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Οι αρμόδιοι πρέπει να απαντήσουν ξεκάθαρα, προστατεύοντας το κύρος και την αξιοπιστία του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είτε έχει εκχωρηθεί το ΟΣΔΕ στο Αγρίνιο, είτε τα νομικά μέτρα εναντίον όσων το θεωρούν τσιφλίκι τους πρέπει να είναι άμεσα και σκληρά. Η έρευνα συνεχίζεται, περισσότερα σύντομα.