Αυτό το άρθρο είναι 96 μηνών

Σε Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Βοιωτία, Χανιά οι πρώτες καλλιέργειες κλωστικής κάνναβης

14/07/2016
1' διάβασμα
se-aitoloakarnania-evvoia-voiotia-chania-oi-protes-kalliergeies-klostikis-kannavis-42151

Τέσσερις περιοχές της Ελλάδας έχουν την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή κλωστικής κάνναβης, μετά την επανέναρξη της καλλιέργειας, η οποία είχε σταματήσει, όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου, σημείωσε ότι δυστυχώς υπήρξε απώλεια της καλλιεργητικής περιόδου για αρκετές περιοχές, ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει γίνει το ξεκίνημα σε Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Βοιωτία και Χανιά , για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Τόνισε πως η καλλιέργεια πάει πάρα πολύ καλά αλλά «οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν, δεν ήταν αυτές που επιθυμούσαμε». 

Η Θεσσαλή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα ώστε η πιστοποίηση για την κλωστική κάνναβη να περνά από το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος στην Καρδίτσα, καθώς είναι πιστοποιημένο και διαθέτει όλα τα κατάλληλα μηχανήματα.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στην αγροτική γη αποτελούσε υποχρέωση (1307/2013). Επεσήμανε ότι  αρμόδιος φορέας για όλα αυτά είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» και πρόσθεσε πως πρέπει να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις ειδικά για θέματα αποθήκευσης και να υπάρξουν πόροι. Άφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί το ζήτημα αυτό αλλά δεν δεσμεύτηκε αν η πιστοποίηση των κλωστικών ινών θα γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος ή άλλον φορέα ούτε πως ακριβώς θα πραγματοποιηθεί.

Άννα Στεργίου

ΓΡΑΦΕΙ: