Άκαρπη η συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, ξεκινά τις κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Από Δευτέρα τα τρακτέρ στη Θεσσαλία, συνελεύσεις αγροτικών συλλόγων σε όλη τη χώρα

Άκαρπή η συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, ξεκινά τις κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
-Διαφήμιση-

Δεν έβγαλε κάποιο αποτέλεσμα η συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη που ήταν σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής 14/12 στο ΥπΑΑΤ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης στην «ΥΧ»: Ενδεκαμελής αποστολή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων από όλη τη χώρα συναντήσαμε τον υπουργό.

Η συνάντηση έγινε μετά από την πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου συμμετείχαν 200 αγροτικοί σύλλογοι και 15 ομοσπονδίες. Αποχωρούμε από τη συνάντηση χωρίς κάτι χειροπιαστό και από Δευτέρα η Θεσσαλία ξεκινάει τις κινητοποιήσεις και βγάζει τα τρακτέρ στον δρόμο και θα ακολουθήσουμε και όλοι οι υπόλοιποι οργανωμένοι μέσα από τις συνελεύσεις των συλλόγων μας.

Τα θέματα που συζητήσαμε και τα αιτήματα που θέσαμε στον υπουργό αφορούσαν: φορολογικό – ασφαλιστικό, πληρωμή των οφειλόμενων του 2016 του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ακατάσχετο, συνταξιοδότηση αγροτών, κόστος αγροτικού ρεύματος, μητρώο εμπόρων, ανοιχτές τιμές στα προϊόντα, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και άλλα. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Γιάννης Βράνας μας είπε: «Για το ακατάσχετο ζητάμε να είναι σωρευτικό στα 12.000 ευρώ αλλά το μόνο που μας είπε ο υπουργός είναι ότι γίνεται προσπάθεια, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα ενεργοποιηθεί.

Αν δεν έχουμε το ακατάσχετο πριν την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης δε θα έχει νόημα. Στη συνάντηση ήμασταν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από Λάρισα, Καρδίτσα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία και άλλες περιοχές. Η μόνη λύση είναι να βγούμε στους δρόμους», ανέφεραν ολοκληρώνοντας οι δύο αγρότες.

Σταύρος Αραχωβίτης: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι»

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το ΥΠΑΑΤ για τη συνάντηση. Το αναλυτικό περιοχόμενό της έχει ως εξής:

«Σήμερα είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μας κατέθεσαν λίστα με τα αιτήματα, τα οποία και συζητήσαμε. Τις απαντήσεις συμφωνήσαμε να τις δώσουμε και εγγράφως, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες στο τι είπαμε. Είπαμε για τον οδικό χάρτη που έχουμε για ένα-ένα από τα ζητήματα, πολλά από τα αιτήματα ήδη έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα θεωρώ ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία. Γιατί αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι, είναι να μη δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Δηλαδή, ξέρουμε ότι μετά από το 2010 που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, όλες οι κοινωνικές ομάδες όλοι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας σαν πολιτεία. Από εκεί και πέρα, για όλους τους εργαζόμενους προχωράμε σε λύσεις στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουμε. Όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, τόσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να στηρίξει είναι περισσότερες. Αυτό το είδαμε ήδη φέτος. Καταφέραμε να στηρίξουμε τόσο την κτηνοτροφία, όσο τους ροδακινοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και ειδικές άλλες περιπτώσεις και προχωράμε στη στήριξη και άλλων προϊόντων που έχουν ανάγκη, μέσα στην καινούρια χρονιά. Όλες οι δυνατότητες που έχουμε θα εξαντληθούν, για να βοηθηθεί ο παραγωγός. Επίσης, βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι· είτε αυτό είναι μέσω του πετρελαίου κίνησης, είτε μέσω των εφοδίων, είτε μέσω της ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις έτσι ώστε να το μειώσουμε».

-Διαφήμιση-