Θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, άστατα καιρικά φαινόμενα, ξαφνικές πλημμύρες, ειδοποιήσεις από το 112 που φέρνουν στο μυαλό των αγροτών εικόνες  καταστροφής… Ποιος ο ρόλος της ευφυούς γεωργίας σε έναν κόσμο και, κυρίως, σε ένα κλίμα που αλλάζει συνεχώς;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή όχι μόνο για την καθημερινότητά μας, αλλά και για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, αφο ύ συνεπάγεται μεγάλες αλλαγές στο μοτίβο της αγροτικής παραγωγής. Τη λύση καλείται να δώσει η ευφυής γεωργία που αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση με τέτοιον τρόπο ώστε να βοηθά τον αγρότη να παίρνει σωστότερες αποφάσεις για την παραγωγή του.

Μάλιστα, η εφαρμογή της στα αγροκτήματα βοηθά να μειωθούν τα κόστη και οι περιττές απώλειες σε πόρους, ελαττώνει τον αντίκτυπο της γεωργίας στο περιβάλλον και στο κλίμα, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και ενισχύει την ποιότητα των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την ασφάλειά τους.

Στην ουσία, το gaiasense by NEUROPUBLIC αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση για τη συλλογή, την επεξεργασία και την αξιοποίηση μεγάλου όγκου ετερογενών και αξιόπιστων δεδομένων ακριβείας, με στόχο την παροχή απλών συμβουλών για την καλύτερη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής

Ανταπόκριση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις

Η ελληνική εταιρεία Πληροφορικής και Τεχνολογίας NEUROPUBLIC δίνει απτές λύσεις στον όρο «ευφυής γεωργία» με μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων συστημάτων και εφαρμογών που έχουν ως στόχο τη μετάβαση του αγροτικού τομέα στο ψηφιακό μέλλον, όπως το πρωτοποριακό σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, το οποίο έχει πλέον αναγνωριστεί ως καλή πρακτική σε επίπεδο ΕΕ και επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας που αποτελείται, πρώτον, από τεχνολογική υποδομή χιλιάδων αισθητήρων IoT εγκατεστημένων σε καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής γης και, δεύτερον, από επιστημονική υποδομή που τη συνθέτουν δεκάδες μοντέλα για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία σημαντικού αριθμού καλλιεργειών.

Στην ουσία, το gaiasense by NEUROPUBLIC αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση για τη συλλογή, την επεξεργασία και την αξιοποίηση μεγάλου όγκου ετερογενών και αξιόπιστων δεδομένων ακριβείας, με στόχο την παροχή απλών συμβουλών για την καλύτερη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί τόσο από αγρότες όσο και από γεωπόνους, ερευνητές, βιομηχανίες και εργαστήρια αναλύσεων.

Το gaiasense καταγράφει και αναλύει συνεχώς δεδομένα και μετρήσεις από το χωράφι, τους δορυφόρους, τον επιστήμονα, αλλά και τον ίδιο τον αγρότη, προκειμένου να βοηθήσει τον τελευταίο να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να παράγει καλύτερα και πιο οικονομικά.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και, κατά συνέπεια, τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους αγρότες, το gaiasense by NEUROPUBLIC βάζει οριστικό τέλος στην «κατά προσέγγιση» μετεωρολογική ενημέρωση. Αντίθετα, δίνει πενθήμερη πρόγνωση καιρού, συγκεκριμένα για την περιοχή στην οποία βρίσκεται η κάθε αγροτική εκμετάλλευση και όχι γενικευμένα για όλο τον νομό. Τα στοιχεία, δε, που παρέχει είναι ακριβείας και σε πραγματικό χρόνο και έτσι ο αγρότης έχει σχεδόν «ζωντανή» εικόνα για τις καιρικές συνθήκες στο χωράφι του χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθεί διαφορετικές ιστοσελίδες ή δελτία για να δει περίπου τι καιρό θα κάνει την επόμενη ημέρα.

Επιπλέον, το gaiasense προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χαλάζι, παγετός, έντονη βροχόπτωση, καύσωνας κ.λπ., 48 ώρες πριν συμβούν. Ακόμη και αν αυτή η πιθανότητα είναι της τάξης του 10%, το σύστημα στέλνει ειδοποίηση με SMS με την πιθανή ώρα εμφάνισης του φαινομένου. Έτσι, ο αγρότης έχει χρόνο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσει την καλλιέργειά του.

Η τεχνολογία πίσω από την… τεχνολογία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι προβλέψεις του συστήματος gaiasense είναι ιδιαίτερα ακριβείς, καθώς εκτελούνται σε υψηλές χωρικές αναλύσεις, σε αντίθεση με υποδεέστερες χωρικές αναλύσεις προγνώσεων που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Επίσης, οι προγνώσεις είναι πιθανολογικές, δηλαδή εκτελούνται πολλαπλά σενάρια ώστε να εξάγεται και η πιθανότητα πραγματοποίησης οποιουδήποτε έντονου/ακραίου καιρικού φαινομένου.

Τέλος, αξιοποιούνται και τα δεδομένα των αγρομετεωρολογικών σταθμών του gaiasense, ώστε η πρόγνωση να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών. Για παράδειγμα, οι παγετοί, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για τις καλλιέργειες, προβλέπονται πολύ καλύτερα σε σύγκριση με άλλες προγνώσεις που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Στην ερώτηση «πώς μπορεί το gaiasense να παρέχει τόσο λεπτομερείς και ακριβείς προγνώσεις», η απάντηση είναι απλή. Το σύστημα gaiasense by NEUROPUBLIC διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στις αγροτικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 400 σταθμούς και πρόβλεψη να αυξηθούν σημαντικά στο επόμενο διάστημα. Επιπλέον, το gaiasense, πέραν των δεδομένων από τους σταθμούς, αξιοποιεί και δορυφορικά δεδομένα, ώστε τα μετεωρολογικά προγνωστικά μοντέλα να εξασφαλίζουν στους αγρότες προβλέψεις υψηλής ακρίβειας. Προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη τους τόσο το μικροκλίμα της κάθε περιοχής όσο και τις ανάγκες της εκάστοτε καλλιέργειας.

Έτσι, με σύμμαχο το gaiasense, ο αγρότης μπορεί να είναι ήσυχος ότι έχει ένα προβάδισμα απέναντι στον καιρό και σε ό,τι του επιφυλάσσει. Και μπορεί τουλάχιστον να κοιμάται ήσυχα.