Η ακριβή ενέργεια σβήνει τους φούρνους

Πάνω από 200 λουκέτα σε όλη τη χώρα από τις αρχές του έτους έφεραν τα αυξημένα κόστη

Θα φέρει η ενεργειακή κρίση τον θάνατο του μικρού αρτοποιείου; Ό,τι δεν κατάφερε η δεκαετία της οικονομικής κρίσης, θα το «πετύχει» τώρα η υπέρογκη αύξηση του κόστους λειτουργίας;

Οι ίδιοι οι αρτοποιοί λένε πως το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό, αν δεν υπάρξει άμεση στήριξη από την πολιτεία. Από την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει 204 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του συλλόγου. «Ούτε στα χρόνια των μνημονίων δεν είχαν κλείσει τόσα αρτοποιεία, ενώ μέχρι τώρα η πιο συνηθισμένη αιτία διακοπής της λειτουργίας ενός φούρνου ήταν η συνταξιοδότηση του ιδιοκτήτη και η απουσία διάδοχης κατάστασης», τόνισε ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, από την αρχή του έτους, 63 αρτοποιεία έχουν κλείσει στην Αθήνα, 22 στη Θεσσαλονίκη, 10 στο Ηράκλειο, από 8 στον Πειραιά και στην Κόρινθο, 6 στη Φωκίδα και αλλά τόσα στη Μαγνήσια, από 5 σε Λιβαδειά, Χαλκιδική και Φθιώτιδα, Πτολεμαΐδα και Χανιά, από 4 σε Ιωάννινα, Έβρο και Λέσβο, ενώ 44 ακόμα καταστήματα έχουν κλείσει σε όλη την Ελλάδα.

«Θυσιάζουν» τις εισφορές για τους λογαριασμούς

Πολλοί από τους 14.400 φούρνους που βρίσκονται σε λειτουργία αναγκάζονται να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και να συνεχίσει να λειτουργεί το μαγαζί τους.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κινητήριος μοχλός για τα αρτοποιεία. Κάποιος που πλήρωνε το ρεύμα 1.000 ευρώ τον μήνα έχει φτάσει να πληρώνει σήμερα 3.000 ευρώ και με τη μείωση της επιδότησης στο ηλεκτρικό, θα πληρώνει 5.000 τον μήνα. Ποιος μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοια αύξηση;» αναρωτιέται η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

«Από τον Οκτώβριο κι έπειτα υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο θα ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες. Και, φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, η κατάσταση ξεφεύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος στη συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε ότι θεαματικές είναι και οι αυξήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών, ενώ έχουν αυξηθεί μεταφορικά και ασφάλιστρα.

Συγκράτηση αυξήσεων στο ψωμί

Παρά τις αυξήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, οι αρτοποιοί έχουν πραγματοποιήσει μία μόνο αύξηση στο τελικό προϊόν, στο ψωμί. «Τον Μάρτιο του 2022 έγινε αύξηση της τάξης του 10%-15% στο ψωμί. Αυξήσεις είχαν να γίνουν δέκα χρόνια», σημειώνει η κα Κουκουμέρια, προσθέτοντας ότι το ψωμί στο σούπερ μάρκετ συνεχίζει να είναι ακριβότερο: «Ένα κιλό ψωμί κυμαίνεται από 2,85 – 3 ευρώ το κιλό στο αρτοποιείο και στο σούπερ μάρκετ πωλείται πάνω από 4 ευρώ».

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα βασικά αγαθά, οι καταναλωτές έχουν μειώσει και τις ποσότητες ψωμιού που αγοράζουν.

Επιπλέον, υπάρχει δραστική μείωση των γλυκισμάτων, που συνήθως αγοράζονταν παραπλεύρως με την προμήθεια ψωμιού από τα αρτοποιεία και τα οποία αποτελούν σημαντικό τμήμα του τζίρου των καταστημάτων. «Το διαθέσιμο εισόδημα για τους καταναλωτές έχει σημειώσει μείωση της τάξης του 20%. Είναι επόμενο να προσπαθούν να περικόψουν τα έξοδα τους όσο μπορούν, μειώνοντας όλα τα επιπλέον», προσθέτει.

Αν και το κόστος των πρώτων υλών, αλεύρι, ηλιέλαιο, βούτυρο, τυρί, αβγά κ.λπ. έχει εκτοξευτεί, το κύριο πρόβλημα για τη λειτουργία ενός φούρνου είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. «Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, θα πρέπει η τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά τα 16 λεπτά. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτήν τη στιγμή, η τιμή της κιλοβατώρας τον Οκτώβριο θα φτάσει τα 35 λεπτά, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 7 λεπτά», σημειώνει η κα Κουκουμέρια.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν τα αρτοποιεία να επιβιώσουν χωρίς να χρειαστεί να επιβάλουν επιπλέον αυξήσεις στο ψωμί. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των βιοτεχνικών αρτοποιείων υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ και έχει σημειώσει σταδιακή μείωση από το 2015, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα να πωλείται ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη εκτός αρτοποιείων. Υπολογίζεται ότι, συνολικά, τα μικρά αρτοποιεία έχασαν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τι ζητάνε οι αρτοποιοί

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών ζητά να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ψωμί, έτσι ώστε να πέσει στο 6%, να αυξηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας των αρτοποιείων, έτσι ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 0,16 ευρώ, και να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς πολλοί φούρνοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μούσιος, τόνισε ότι έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, τα οποία όμως δεν επαρκούν και, επιπλέον, συχνά δεν εφαρμόζονται. «Υπήρξε επιπλέον επιδότηση για τα αρτοποιεία, καθώς είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις και την πιστώνουν την επιδότηση ελάχιστοι πάροχοι», εξήγησε.

«Σχετικά υπομνήματα έχουν αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς και αναμένονται απαντήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.