Ακρόδρυα με… όπλο τη συνδεδεμένη ενίσχυση | Ειδική έκδοση της «ΥΧ»

Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν αρχίσει να επενδύουν στις καλλιέργειες της φιστικιάς, της αμυγδαλιάς, της καστανιάς και της καρυδιάς, με τους πιο τολμηρούς να επιστρέφουν στην καλλιέργεια της φουντουκιάς.

 

Δείτε όλη την έκδοση εδώ

Ανάπτυξη και προοπτικές των ακρόδρυων στην Ελλάδα

γράφει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Νάνος, καθηγητής στο εργ. ∆ενδροκομίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Παν/μιο Θεσσαλίας.Όπως σημειώνει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία Ομάδων Παραγωγών για να αποδώσουν καρπούς τα δέντρα.

Στροφή στα ακρόδρυα δέντρα κάνουν οι Έλληνες παραγωγοί

που τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να επενδύουν όλο και περισσότερο στις καλλιέργειες της φιστικιάς, της αμυγδαλιάς, της καστανιάς και της καρυδιάς, με τους πιο τολμηρούς να επιστρέφουν στην καλλιέργεια της φουντουκιάς.

Οι αποδόσεις και το κόστος εγκατάστασης

αποτελούν βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε επίδοξος παραγωγός, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα καλλιέργεια, όποια και αν είναι αυτή. Τα στοιχεία αυτά έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις περιπτώσεις των δενδρωδών καλλιεργειών, αφού οι αποδόσεις τους ξεκινούν κατά βάση μετά τα τρία με πέντε έτη.

Παρά το γεγονός ότι η εξαγωγική δραστηριότητα των ακρόδρυων (καρπών με κέλυφος) βρίσκεται σχεδόν σε εμβρυική κατάσταση λόγω της μικρής παραγωγής, η μεταποίηση στη χώρα μας κάνει βήματα, με μικρές εταιρείες και επιχειρήσεις να ασχολούνται με την επεξεργασία των ξηρών καρπών.

Η μετασυλλεκτική μεταχείριση και η συντήρηση έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους καρπούς των ακρόδρυων. Ο Γιώργος Νάνος παρουσιάζει βήμα-βήμα τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Οι εχθροί και οι ασθένειες που πρέπει να γνωρίζει ο καλλιεργητής

Μια σειρά από κινδύνους απειλούν τα δέντρα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης ή αντιμετώπισης.