Ελιά: Ευλογηµένη και αιώνια πολύτιµη | Ειδική έκδοση της «ΥΧ»
Δείτε όλη την έκδοση εδώ
Η επιτραπέζια ελιά είναι ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν
Έχει δυναμική και προοπτικές, και μάλιστα καλύτερες από το ελαιόλαδο, αρκεί να ξεπεράσει μια σειρά από προβλήματα που χαρακτηρίζουν και τον αγροτικό τομέα γενικότερα.
H ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αναζητά επειγόντως λύση
Ταυτόχρονα με την καταχώριση του προϊόντος, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα εμπορικά και νομικά προβλήματα.
Κονσερβοελιά: Η πιο διαδεδομένη ιστορικά ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα
Έως και τη δεκαετία του ’80,αναφέρεται ότι ξεπερνούσε το 70% της παραγωγής και των εξαγωγών (Μ. Αλυγιζάκης,1982). Τα τελευταία χρόνια, έχει υποχωρήσει στο 20%-30% λόγω της ανάπτυξης της ελιάς Χαλκιδικής.
Ο ελαιοκόμος Μιχαήλ Αϊνατζόγλου εξηγεί πώς η ελληνική φυσική ελιά παρουσιάζει ασύγκριτα διατροφικά, αλλά και εμπορικά πλεονεκτήματα. Αυτά, όμως, θα πρέπει να τα αναδείξουμε με
επιμονή, σε έναν κόσμο που επικοινωνιακά λειτουργεί με τρόπους που όλοι γνωρίζουμε.
Τα κύρια γνωρίσματα που καθορίζουν την ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς
Σχετίζονται με την ασφάλεια του τελικού προϊόντος, καθώς και με τα διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης.
Ο Δημήτριος Μπόσκου, ομότιμος καθηγητής Τμήμα Χημείας ΑΠΘ, αναφέρεται στις μελέτες, προκλινικές και άλλες, για τους μηχανισμούς που μπορούν να εξηγήσουν έναν προστατευτικό
ρόλο των βιοφαινολών του ελαιολάδου στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.
Ο Ευστάθιος Ζ. Πανάγου, επίκουρος καθηγητής ΓΠΑ και ο Δρ. Ε. Μ. Καμπουράκης γράφουν για την καλλιέργεια, τη συλλογή, την αποθήκευση, αλλά και την επεξεργασία της ελιάς.