Η διακινδύνευση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, προκειμένου να εκπληρωθούν οι βιώσιμοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας, μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιες εντάσεις, καθώς οι υπόλοιπες χώρες δεν θα είναι δυνατό να αναπληρώσουν τη μειωμένη παραγωγή της ΕΕ. Αυτή είναι η εκτίμηση του Ντέιβιντ Λαμπόρντ, διευθυντή του Tμήματος Oικονομίας της Αγροδιατροφής στον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), με τον ίδιο να επισημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει την κατάλληλη ισορροπία.

«Νομίζω ότι το πρασίνισμα της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι πολύ σημαντικό. Αποτελεί ζήτημα βιωσιμότητας και σίγουρα δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τη βιωσιμότητα», ξεκαθάρισε. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει την παραγωγικότητα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του FAO, ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό της Ευρώπης, εφόσον η ήπειρος εγκαταλείψει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση προϊόντων αγροδιατροφής. «Όσο λιγότερο παράγει η Ευρώπη, τόσο λιγότερο θα εξάγει και τόσο περισσότερο θα ζητά από τις παγκόσμιες αγορές. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις», προειδοποίησε ο Λαμπόρντ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, αυτό που βλέπουμε είναι μια αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας στα ευρωπαϊκά κράτη». Ο ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο της επίτευξης της κατάλληλης «ισορροπίας μεταξύ της εσωτερικής και της παγκόσμιας πολιτικής», εξυπηρετώντας την ώστε να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια σκηνή, όσον αφορά τα τρόφιμα και τον επισιτισμό.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό είναι καλό. Πάντως, υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν», κατέληξε ο Λαμπόρντ, αναφερόμενος στο σχετικά μικρό ποσό που ξοδεύει η Ευρώπη ανά κάτοικο σε παροχή βοήθειας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.