Παρότι τα σιτηρά έχουν μετατραπεί σε «μέσο διεξαγωγής πολέμου» από την πλευρά της Ρωσίας και η αλληλεγγύη με την Ουκρανία αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» τη δεδομένη στιγμή, η αναστολή της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, καθώς «ούτε η κλιματική κρίση πρόκειται να περιμένει», τονίζει ανώτατη αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας στη EURACTIV.

Σύμφωνα με τη Swantje Nilsson, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος Eυρωπαϊκών Υποθέσεων, διεθνούς συνεργασίας και αλιείας στο υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, διανύουμε ένα χρονοδιάγραμμα όπου τα σιτηρά έχουν γίνει «εργαλείο πολέμου». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «η συνεργασία με όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, στο θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, είναι τόσο σημαντική», σημειώνει η ίδια.

Όσον αφορά, όμως, την παραγωγή εντός της ΕΕ, η Nilsson τόνισε ότι η στροφή προς τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων δεν πρέπει να μπει στον πάγο εξαιτίας των τρεχουσών συνθηκών. «Παρότι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία είναι η ύψιστη προτεραιότητα, δεν πρέπει να πατήσουμε το κουμπί της παύσης στη διαδικασία προστασίας του κλίματος, διότι ούτε η κλιματική κρίση ούτε η εξαφάνιση των ειδών σταματούν», τονίζει η αξιωματούχος, η οποία ζήτησε να μην επιτραπεί στις διαφορετικές αυτές κρίσεις να στραφούν η μία ενάντια στην άλλη.

www.euractiv.com