Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Αξιόπιστος σύμμαχος των αγροτών τo σκόρδο Λιθοβουνίου

29/07/2023
1' διάβασμα
axiopistos-symmachos-ton-agroton-to-skordo-lithovouniou-298149

Ακόμα μια καλή χρονιά καταγράφουν οι παραγωγοί του σκόρδου Λιθοβουνίου ή Τριπόλεως που εξελίσσεται σε έναν αξιόπιστο υποστηρικτή του αγροτικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίου, Γιώργο Κωτσιόπουλο, «ήταν μία καλή χρονιά που δεν παρουσίασε προβλήματα και οι τιμές για τα πολύ καλά σκόρδα ήταν στα 25-30 λεπτά το κεφάλι. Τα υπόλοιπα κινήθηκαν από 0,15 έως 0,20 λεπτά».

Ο παλαιότερος σχεδιασμός που υπήρχε για εξαγωγές δεν προχώρησε, αφού οι παραγόμενες ποσότητες δεν καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς και έτσι η εμπορική κίνηση φτάνει μέχρι την αγορά των Αθηνών. «Η παραγωγή σκόρδου έχει 15.000 τόνους στρεμματική απόδοση και συνολικά καλλιεργούνται 300-500 στρέμματα σε 15 κοινότητες της Αρκαδίας. Οι περισσότερες από αυτές έχουν την καλλιέργεια ως συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά αρκετές το έχουν ως βασικό εισόδημα», σημειώνει ο κ. Κωτσιόπουλος.

Ο ίδιος καταλήγει, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που καθιστούν το σκόρδο περιζήτητο στην αγορά, λέγοντας ότι «εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην προτίμηση των καταναλωτών είναι η δυνατότητα να συντηρείται χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα για οκτώ έως δέκα μήνες, σε αντίθεση με τα άλλα σκόρδα που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής».