Άξονες δράσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Αρκαδία

Άξονες δράσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Αρκαδία

Τους έξι άξονες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε Δήμους της Αρκαδίας και που πρότεινε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, παρουσία αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτών, που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τους άξονες δράσεις που πρότεινε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, θα γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στη διευθέτηση και καθαρισμό των ρεμάτων, τα οποία ωστόσο είχαν καθαριστεί σε μεγάλο βαθμό από την Περιφερειακή αρχή, και θα αποκατασταθούν τα πηγάδια που έχουν καταστραφεί για να σωθεί το φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργειών. Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις στα συστήματα απορροής των υδάτων, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί, και θα γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί ότι η βλάβη της αγροτικής παραγωγής θα έχει σημαντικές συνέπειες για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον, ώστε να διεκδικηθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις.

Η Περιφέρεια ακόμα θα διεκδικήσει από την Κυβέρνηση, αφενός, τη δυνατότητα να παρασχεθεί στους αγρότες η απαιτούμενη ρευστότητα μικρών κεφαλαίων για τις υποδομές και το καλλιεργητικό τους κόστος με εγγύηση του δημοσίου, αφετέρου, την εξασφάλιση από την Κυβέρνηση των απαιτούμενων πόρων, ύψους 27 εκατομμυρίων περίπου, για την αποκατάσταση των υποδομών οδοποιίας, αγροτικής οδοποιίας και αρδευτικών συστημάτων.

Προ των ευθυνών του έθεσε το Μορέα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για την αδυναμία του να κινητοποιηθεί κατά την εξέλιξη του φαινομένου χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» τον εγκλωβισμό στη σήραγγα Ραψωμάτη και τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να βελτιώσει τον οδικό άξονα και τις υποδομές αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων ως οφείλει από τη σύμβαση παραχώρησης.

«Με την πλήρη κινητοποίησή μας, την έγκαιρη ενημέρωση και το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων σώθηκαν ζωές και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη συνέχεια της τοποθέτησής του και επέκρινε ιδιαίτερα τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία, «ενώ στέκεται πεισματικά αρνητικά απέναντι σε όλα τα έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, τώρα μας κουνά το δάχτυλο ότι φταίει η Περιφερειακή αρχή για τις καταστροφές».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε τέλος ιδιαίτερα θετικά τη στάση των αγροτών «οι οποίοι ήρθαν ισότιμα να συζητήσουμε τον τρόπο λύσης στο πρόβλημά τους και όχι να παρακαλέσουν και οι οποίοι δεν δειλιάζουν και ποτέ δε σκέφτηκαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τα κτήματά τους».