Η Αλβανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη βιολογική καλλιέργεια του 25% της γεωργικής γης της έως το 2030 χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τους αγρότες ή τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της μετάβασης, δήλωσε η Αλβανίδα υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Frida Krifca.

«Η Αλβανία έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τη χρήση μεθόδων βιολογικής γεωργίας για να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για βιολογική καλλιέργεια του 25% της γεωργικής γης. Απέχουμε ακόμα πολύ από αυτό, αλλά με τη βοήθεια διάφορων εταίρων, προσπαθούμε να το πετύχουμε», είπε η ίδια, εκπροσωπώντας την Αλβανία στην 33η Περιφερειακή Διάσκεψη για την Ευρώπη στην Πολωνία, που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Η Krifca σημείωσε ότι πολλοί αγρότες ανησυχούν ότι η πράσινη μετάβαση θα επηρεάσει αρνητικά τα μέσα διαβίωσής τους και την ικανότητά τους να θρέψουν τους ανθρώπους με προσιτό κόστος. Όπως εξήγησε, είναι εφικτό να γίνει η μετάβαση και, παράλληλα, να διασφαλιστεί η συνέχιση της γεωργικής παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων.

www.euractiv.com