Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Αλβανία αυξήθηκαν σε πάνω από 473 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του 2022, την υψηλότερη αξία που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Αλβανή υπουργό Γεωργίας, Φρίντα Κρίφτσα.

Σε σύγκριση με το 2021, οι γεωργικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% σε όγκο και 18,1% σε αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις επενδύσεις σε εξαγωγικές αλυσίδες και αποθηκευτικά σημεία συλλογής, καθώς και στην αυξημένη παραγωγή και εξαγωγή πράσινων λαχανικών.

«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές των πράσινων λαχανικών είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση στους νομούς με την πιο εντατική γεωργία της χώρας, όπως το Berat, το Lushnje, το Fier και το Divjake, όπου εξασφαλίζεται η σπορά δύο εποχών. Μεταξύ των κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων είναι τα λαχανικά θερμοκηπίου, η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, το λάχανο, το κρεμμύδι, το πράσο κ.ά.», δήλωσε η Κρίφτσα.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα αλβανικά προϊόντα εξάγονται σε τουλάχιστον 78 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2022, ο γεωργικός τομέας της Αλβανίας είναι ώριμος με δυνατότητες, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενα κόστη, προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών και ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι ντομάτες αποτελούν σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη.