Αλέκος Λαχανάς: «Νόμοι για τη διακίνηση υπάρχουν, όμως δεν εφαρμόζονται»

Nα εγκαταστήσει τάχιστα μηχανισμούς ελέγχου στην εγχώρια αγορά βάμβακος καλεί την ελληνική πολιτεία ο Αλέκος Λαχανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου και μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ο γνωστός αγρότης από τη Γαλήνη ο οποίος καλλιέργησε φέτος 130 στρέμματα βάμβακος ζητά να αποτυπωθούν στις συμβάσεις και στην τιμή που λαμβάνουν οι παραγωγοί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που παραδίδουν.

Παράλληλα κάνει λόγο για «καρτέλ βάμβακος» για το οποίο καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού- η νέα διοίκηση της οποίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχει ενημερωθεί σχετικά- να παρέμβει με δραστικά μέτρα.

Κύριε Λαχανά, τις τελευταίες ημέρες η τιμή στο βαμβάκι δείχνει να «τσιμπάει» μερικά λεπτά. Πρόκειται για το αποτέλεσμα χρηματιστηριακών εξελίξεων ή της πίεσης των αγροτών;

Σίγουρα οφείλεται στην αγωνιστική διάθεση των αγροτών. Υπάρχουν συσσωρευμένες παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και νέες που προστέθηκαν στη διακίνηση βάμβακος. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, καθώς νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που προέβλεπαν διαφορά τιμής με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και της σημερινής που δεν δείχνει πρόθυμη να παρέμβει δυναμικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθιέρωση των ανοιχτών τιμών, κατάσταση που ανέχεται με ευθύνη της και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία οφείλει να νομοθετήσει σχετικά με τη διακίνηση του σύσπορου, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται η επιπλέον αύξηση της τιμής λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα συμβόλαια.

Τι θα πρέπει και τι μπορεί να πράξει η κυβέρνηση σε μια ελεύθερη αγορά, όπως αυτή του βαμβακιού;

Κατ’ αρχάς, η Επ. Ανταγωνισμού, τη νέα διοίκηση της οποίας έχουμε ενημερώσει αναλυτικά για τα τεκταινόμενα, οφείλει να ελέγξει επιτέλους ουσιαστικά το «καρτέλ» βάμβακος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας και σε καμία περίπτωση να μη στηριχθεί στην προηγούμενη εγκύκλιο του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, που θα ισχύσει από το 2020.

Η κυβέρνηση ας νομοθετήσει είτε μέσω εγκυκλίων (βλ. ΟΠΕΚΕΠΕ), είτε μέσω του υπουργείου με κανόνες που διέπουν την εμπορία και τη διακίνηση του σύσπορου, όπως περιγράφεται στις παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις με βάση την προσαύξηση της τιμής λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Οφείλει ακόμη να εγκαταστήσει τάχιστα μηχανισμούς ελέγχου, δεδομένου ότι αυτοί σήμερα είναι ανύπαρκτοι.

Τα στρέμματα πάντως φέτος ήταν αυξημένα…

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να αποδειχθεί πόσα από αυτά έχουν καλλιεργηθεί με βάση τους Κώδικες Ορθής Πρακτικής και αν επιτυγχάνουν την ηρτημένη παραγωγή, με βάση τους ισχύοντες κανόνες. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφέρω πως η Πολωνία κατέθεσε σχετικό διάβημα στην ΕΕ περί θεσμοθέτησης κατώτερης εγγυημένης τιμής στο σιτάρι και στην ελαιοκράμβη.

Αν αυτή η κίνηση ενός μέλους της ΕΕ περάσει, τότε προκύπτει τεράστιο ζήτημα περί προστασίας των αγροτικών προϊόντων σε περιόδους τεχνητής ή πραγματικής κρίσης, ώστε να καθιερωθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Γιάννης Κουκούτσης: «Nα καθιερωθεί ισοζύγιο παραλαβών εκκοκκισμένου και σύσπορου βάμβακος»