Γιάννης Κουκούτσης: «Nα καθιερωθεί ισοζύγιο παραλαβών εκκοκκισμένου και σύσπορου βάμβακος»

Στην πληρωμή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του σύσπορου βάμβακος και στους ελέγχους της αγοράς που, όπως τονίζει, δεν γίνονται, εστιάζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.

Ο κ. Κουκούτσης που είναι ταυτόχρονα δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Γιάννης Κουκούτσης καλλιεργεί 150 στρέμματα βάμβακος και, στην συνέντευξή του, εξηγεί τους λόγους πίσω από τις κινητοποιήσεις των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου.

Κύριε Κουκούτση, τις τελευταίες ημέρες, η τιμή στο βαμβάκι από τα εκκοκκιστήρια αυξήθηκε κατά 2,5 λεπτά, αγγίζοντας τα 42,5 λεπτά/κιλό. Πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται στις χρηματιστηριακές εξελίξεις ή στην πίεση των παραγωγών;

Η αυξημένη τιμή των τελευταίων ημερών οφείλεται σίγουρα στην κινητοποίηση των αγροτών, με τα συλλαλητήρια ή με τις επισκέψεις της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γιατί πιστεύετε ότι το ποιοτικό βαμβάκι δεν πληρώνεται σήμερα και πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου θα πρέπει το κάθε εκκοκκιστήριο να γνωστοποιεί τις ποσότητες που έχει παραλάβει. Είναι αδιανόητο να πληρώνονται όλοι με την ίδια τιμή, όταν ξέρουμε ότι οι αποδόσεις είναι διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή. Οι Θεσσαλοί ποντάρουν στην ποιότητα και κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν για την επιλογή τους αυτή. Όταν εμείς παραδίδουμε αποδόσεις βαμβακιού 37% και 38%, δεν γίνεται να πληρωνόμαστε με 32%.

Και κακώς οι εκκοκκιστές επικαλούνται την υγρασία. Έτσι κι αλλιώς, σήμερα ενημερώνουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για τις ημερήσιες παραλαβές, αλλά και για την τιμή που προσφέρουν. Θα πρέπει, λοιπόν, εφόσον υπάρχουν αυτοί οι νόμοι και οι κανόνες, να εφαρμοστούν και να μη μένουν στα χαρτιά. Δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα υποχρεώσει τους εκκοκκιστές να πράξουν το ορθό. Αυτή είναι δική της υποχρέωση.

Σχετικά με την ημερήσια τιμή που αναρτάται στα εκκοκκιστήρια, υπενθυμίζω ότι αυτή αφορά την κατώτερη ποιότητα του βαμβακιού. Γιατί, λοιπόν, να μην πληρωθούμε επιπλέον για το μήκος ίνας, τα μικρονέιρ και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όταν αυτά υπάρχουν; Ας καθιερώσει το υπουργείο το μακινέτο (το κουμπί που δίνει ακριβώς την ποιότητα του βαμβακιού στον παραγωγό). Δεν γίνεται αυτό να υπάρχει στην Τουρκία και να μην το έχουμε εμείς.

Τι απέγινε η προσφυγή σας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Έχουμε ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Λιανό, για την εκκρεμότητα που παρέλαβε από την κα Θάνου και περιμένουμε. Ελπίζω σύντομα να υπάρξει πόρισμα και αν υπάρχει «καρτέλ» να επιβληθούν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις προσφερόμενες τιμές στο βαμβάκι, φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι αυξημένα, με κίνδυνο η συνδεδεμένη που θα εισπράξετε να είναι μειωμένη;

Δυστυχώς, όλα τα αγροτικά προϊόντα έχουν καταρρεύσει. Δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές. Εάν αυτή η τακτική των εκκοκκιστών είχε καθιερωθεί πριν από δύο χρόνια, όταν τα όσπρια είχαν πάρει τα πάνω τους, τότε βαμβάκι δεν θα φυτευόταν σήμερα ούτε… σε γλάστρα!