Οι «αλεξιπτωτιστές» των προγραμμάτων του ΠΑΑ

Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν τη δημοσιοποίηση των όποιων αλλαγών στη μοριοδότηση του προγράμματος Νέων Αγροτών μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.

Μιας δημοσιοποίησης που πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη από όσους κάνουν αίτηση ΟΣΔΕ, διαδικασία που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες.

Η δημοσιοποίηση αυτή, όμως, σηματοδοτεί και κάτι πιο σημαντικό. Την περίοδο που διανύουμε και λίγο πριν από την προκήρυξη του νέου κύκλου των μεγάλων προγραμμάτων του ΠΑΑ, όπως αυτό των Νέων Αγροτών, «συγκρούονται» δύο αντιλήψεις για την αγροτική προοπτική.

Η πρώτη παροτρύνει νέους ανθρώπους να προετοιμαστούν για να ενταχθούν στο επόμενο πρόγραμμα που επιδοτεί την εγκατάστασή τους με το ποσό των 40.000 ευρώ περίπου, ακόμη και αν αυτοί δεν προτίθενται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα.

Η δεύτερη αντίληψη πρεσβεύει ότι ο διπλασιασμός του πριμ εγκατάστασης νέων πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένες διασφαλίσεις ότι όσοι το λάβουν θα ενταχθούν στον πυρήνα των νέων ανθρώπων που θα σηκώσουν το βάρος της παραγωγικής ανάταξης της ελληνικής γεωργίας.

Δηλαδή, των 10.000 ανθρώπων που, μαζί με τους 30.000 των προκηρύξεων του 2014 και του 2016, καθώς και άλλους τόσους περίπου νέους που δεν εντάχθηκαν ή δεν θέλησαν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΠΑΑ, θα πάρουν στα χέρια τους το αύριο του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας.

Συχνά, το πολιτικό μας και όχι μόνο προσωπικό εμφανίζεται να συμφωνεί με τη δεύτερη προσέγγιση, ενώ στην πράξη πριμοδοτεί την πρώτη.

Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα κριθεί από το αν θα είναι αυτή που θα θέσει σε ισχύ ένα αξιόπιστο, αποτρεπτικό και διασταυρωτικό σύστημα ελέγχου, το οποίο θα περιορίσει τους «αλεξιπτωτιστές» από τα προγράμματα του ΠΑΑ.