Το καλό και το κακό σενάριο για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων
Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, η ανησυχία στον παραγωγικό κόσμο της υπαίθρου χτυπάει «κόκκινο» όσον αφορά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού για τις καλλιέργειες και το κατά πόσο αυτά θα είναι επαρκή, εν μέσω επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της – εν προκειμένω των έντονων και παρατεταμένων ξηρασιών.
Όπως είναι φυσιολογικό, τα παραπάνω δίνουν ξεχωριστή βαρύτητα στο ζήτημα του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ο σχεδιασμός του οποίου τέθηκε προσφάτως σε εφαρμογή από το ΥΠΑΑΤ. Ένα νέο μοντέλο που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους αγρότες… και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε προαναγγείλει από τις αρχές του χρόνου την ίδρυση ενός τέτοιου φορέα σε κάθε περιφέρεια της χώρας μας, στον οποίο θα ενσωματωθούν όλοι οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.
Το καλό σενάριο, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός, είναι ότι μια τέτοια εκ βάθρων αλλαγή θα συμβάλει στην ορθή αξιοποίηση του νερού, κάτι που, όπως ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει, αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ.
Η άλλη όψη του νομίσματος θέλει τα μέλη των ΤΟΕΒ και τους παραγωγούς σε πολλές περιοχές της χώρας να είναι άκρως επιφυλακτικοί ως προς τα σχέδια του υπουργείου, βλέποντας να παίρνει σάρκα και οστά ένα σχέδιο με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την καθολική ιδιωτικοποίηση του νερού άρδευσης και γενικότερα του βασικού δημόσιου αγαθού. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, υπάρχουν φόβοι ότι αυτό το σχέδιο εξυγίανσης των ΤΟΕΒ δεν θα περιλαμβάνει σε ενεργό ρόλο τους εκπρόσωπους των τοπικών Οργανισμών, αποτελώντας μια πρόφαση για τον παραγκωνισμό τους.
Μέσα από ένα εξονυχιστικό ρεπορτάζ που φωτίζει τους αναδυόμενους σχετικούς προβληματισμούς σε όλα τα μεγάλα παραγωγικά κέντρα, η «ΥΧ» σκιαγραφεί τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο του Ενιαίου Φορέα, αλλά και τους προβληματισμούς για το κατά πόσο θα μεταφερθούν σε αυτόν η εμπειρία και η γνώση που απέκτησαν οι ΤΟΕΒ μέσα από πολυετή τριβή με τη διαχείριση του νερού.
Επιπλέον, η εφημερίδα μας δίνει βήμα σε καταγγελίες για μια σειρά αρδευτικών έργων που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια από την πολιτεία, τη στιγμή που η τελευταία διατείνεται ότι ενεργεί για το… κοινό συμφέρον. Μια πολιτεία που τηρεί, μάλιστα, επικοινωνιακή πολιτική φωτογραφίζοντας ως υπαίτιους για τη σημερινή έλλειψη νερού τους χρήστες, αποποιούμενη τις δικές της ευθύνες για τις κωλυσιεργίες όσον αφορά την ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομής.
Από την άλλη, καθώς οι επικείμενες προκλήσεις της λειψυδρίας δεν παίρνουν αναβολή, οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ είναι υποχρεωμένοι να προετοιμαστούν, μέσα στο προαναφερθέν περιβάλλον αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, ενόψει της φετινής αρδευτικής περιόδου, η οποία, όπως όλα δείχνουν βάσει των τελευταίων αναφορών, θα ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί.