Κανένα περιθώριο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να παρεκκλίνει από τη νομιμότητα

Εβδομάδα πυκνών εξελίξεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η απαίτηση για επιστροφή στην κανονικότητα είναι πλέον αδιαπραγμάτευτη, μετά και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της πιστοποίησής του ως Εθνικού Οργανισμού Πληρωμών.

Ο Οργανισμός, αλλά και το ΥΠΑΑΤ, ως εποπτεύων φορέας, έχουν γίνει αποδέκτες πολλαπλών μηνυμάτων, σύμφωνα με τα οποία η διαφάνεια, η τήρηση του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου και των εσωτερικών διαδικασιών στον πρώτο αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Τόσο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και η ΕΔΕΛ, ο νέος φορέας διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, περνούν από μικροσκόπιο τις διαδικασίες του Οργανισμού και απαιτούν απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση είναι και οι οδηγίες που έρχονται από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία εποπτεύει πολύ στενά τα τεκταινόμενα και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι περιθώρια για παρεκκλίσεις από τη νομιμότητα δεν υπάρχουν πλέον, ούτε και για μικροπολιτικές πρακτικές που έφεραν τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Χαρακτηριστική είναι η φράση «ο υπηρεσιακός μηχανισμός πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και τον εσωτερικό κανονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ· κάθε άλλη παρέμβαση είναι μη ανεκτή από όπου και να προέρχεται».

Είναι βέβαιο ότι η παρούσα χρονική συγκυρία αποτελεί ένα σταυροδρόμι εξελίξεων, με όλους τους εμπλεκόμενους να κρίνονται αυστηρά και καθημερινά. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου… πανελλαδικών εξετάσεων. Τελικά, θα περάσει το τεστ ο Οργανισμός, ή μήπως θα μείνει μετεξεταστέος;