Αλιευτικός Σύλλογος Βόλου: Εκτός Επαλθ το 95% των αλιέων – Να μην επαναληφθεί η αδικία και στη 2η προκήρυξη

Για αδικία στις οικονομικές ενισχύσεις των αλιέων και ιδιαίτερα των παράκτιων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Αλιευτικός Σύλλογος Βόλου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου, κ.  Χρήστος Ξηραδακης αναφέρει ότι στην 1η προκύρηξη του Επαλθ το 95% των αλιέων έμειναν εκτός προγράμματος και ένας πακτωλός χρημάτων μοιράστηκαν στο 5% .

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι: «ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για δεύτερη ενίσχυση μέσω του Επαλθ και τα χρήματα που θα διατεθούν είναι περίπου 9.000.000 από το πρόγραμμα παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων + 25% κρατική ενίσχυση!

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο σχεδιασμός είναι να ενισχυθούν πάλι οι ίδιοι το 5% που πήραν ένα σκασμό λεφτά ενώ το 95% να μείνει πάλι εκτός!

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να πει κάποιος αν η κυβέρνηση προβεί σε κάτι τέτοιο για δεύτερη φορά, ενώ απορίας άξιο είναι τι θα πράξουν και οι βουλευτές στην προκειμένη περίπτωση, ενώ ο μόνος δρόμος που έχουν οι παράκτιοι να διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημα τους είναι η σύγκρουση με την Κυβέρνηση και η οργάνωση κινητοποιήσεων!».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Χρήστος Ξηραδακης:

«Οικονομικές ενισχύσεις αλιέων 

Μετά τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών βουλευτών, το καλοκαίρι, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των παράκτιων αλιέων από το πρόγραμμα deminimis, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ήρθε η επόμενη ημέρα ώστε αυτούς τους πανηγυρισμούς να τους διαψεύσει η πραγματικότητα και να δουν οι παράκτιοι ποιός ήταν τελικά ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την οικονομική στήριξη του συνόλου της αλιείας!

Μετά την ανακοίνωση του deminimis προκηρύχθηκε ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των αλιέων από ευρωπαϊκά κονδύλια και συγκεκριμένα το Επαλθ αλιείας και η πρόσκληση αναφέρονταν στην παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Αυτό που εξέπληξε όλους τους αλιείς και πόσο δε τους παράκτιους, ήταν ότι το Υπουργείο είχε βάλει όρο για την ένταξη στο πρόγραμμα τα σκάφη να φέρουν την συσκευή δορυφορικού εντοπισμού VMS! 

Μάλιστα το παρουσίασαν ως απαιτούμενο από την EE (ψέματα), καθώς η ευρωπαϊκή επιτροπή έδωσε την ευχέρεια στα κράτη μέλη να διαχειριστούν και να δώσουν χρήματα στους αλιείς τους, δίχως όρους και προϋποθέσεις λόγο των έκτακτων συνθηκών. Και βλέπουμε, για του λόγου το αληθές, το παράδειγμα της Κύπρου που χρησιμοποίησε το εν λόγω πρόγραμμα και έδωσε τα χρήματα δίχως τις προϋποθέσεις που έβαλε η Ελλάδα, γιατί άραγε?

Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν το 95% των αλιέων να μείνουν εκτός προγράμματος και ένα πακτωλό χρημάτων να μοιραστούν στο 5% και τα ποσά που λάμβαναν να ξεκινούν από τα 12.000 και να φθάνουν τα 72.000 ανά σκάφος ενώ ο μέσος όρος ήταν περίπου στα 35.000 με 40.000 ανά σκάφος!

Επίσης υπήρξαν εταιρείες που εκμεταλλεύθηκαν αλιευτικά που πήραν ως ενίσχυση 100.000!

Τα ποσά που έλαβαν το 95% των αλιέων από το πρόγραμμα (deminimis) ήταν περίπου στα 1.200 ανά σκάφος!

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τους συναδέλφους που καλώς πήραν τα χρήματα της ενίσχυσης, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε την τεράστια ανισότητα που προκύπτει από αυτό το καταμερισμό των χρημάτων, που ουσιαστικά ευνοεί τους λίγους, ενώ οι υπόλοιποι αφήνονται στη τύχη τους, λόγο του έντεχνου τρόπου που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση!

Φέτος για πρώτη φορά εφαρμόζεται το τέλος αλιευτικών σκαφών, ενώ επίσης για πρώτη φορά χιλιάδες αλιείς θα κληθούν να πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος, εκτός των συμπλοιοκτησιών που το πληρώνουν εδώ και κάποια χρόνια!

Άραγε πως η ΑΑΔΕ αντιμετωπίζει όλους τους αλιείς φορολογικά το ίδιο ενώ στο θέμα των ενισχύσεων το Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει όρους? 

Παράδοξο, παράλογο, τι να σκεφτεί κάποιος γι’ αυτή την διάκριση και τι θα του έρθει στο μυαλό!

Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για δεύτερη ενίσχυση μέσω του Επαλθ και τα χρήματα που θα διατεθούν είναι περίπου 9.000.000 από το πρόγραμμα παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων + 25% κρατική ενίσχυση!

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο σχεδιασμός είναι να ενισχυθούν πάλι οι ίδιοι το 5% που πήραν ένα σκασμό λεφτά ενώ το 95% να μείνει πάλι εκτός!

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να πει κάποιος αν η κυβέρνηση προβεί σε κάτι τέτοιο για δεύτερη φορά, ενώ απορίας άξιο είναι τι θα πράξουν και οι βουλευτές στην προκειμένη περίπτωση, ενώ ο μόνος δρόμος που έχουν οι παράκτιοι να διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημα τους είναι η σύγκρουση με την Κυβέρνηση και η οργάνωση κινητοποιήσεων!»