
Στις 29 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (2023/1230) για τον Γεωργικό Εξοπλισμό («ΕΚ σχετικά με τα μηχανήματα και την κατάργηση της οδηγίας 2006/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 73/361/ΕΟΚ του Συμβουλίου»).
Το κείμενο αντικαθιστά την Οδηγία (2006/1230) και έχει στόχο να επικαιροποιήσει τα δεδομένα που αφορούν νέες τεχνολογίες στα μηχανήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται για την αξιοποίησή της, η ρομποτική και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT). Το νέο πλαίσιο θα μπει σε ισχύ σε 42 μήνες μετά τη δημοσίευσή του, δηλαδή θα ισχύει από τις 20 Ιανουαρίου του 2027.
Εφαρμογή
Aπό την ανωτέρω ημερομηνία εξαιρούνται ορισμένοι κανόνες που ισχύουν για τα κράτη-μέλη, όπως η κοινοποίηση των φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης, οι ορισμοί κυρώσεων κ.λπ. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για μεταβατική διαδικασία μεταξύ της Οδηγίας και του Κανονισμού για τα Γεωργικά Μηχανήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμμορφωθούν έως τις 19 Ιανουαρίου 2027, σε ό,τι αφορά την Οδηγία και έως τις 20 Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά τον νέο ΕΚ.
Οι κυριότερες αλλαγές
Μεταξύ άλλων, οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο είναι οι εξής:
✱ Νομική ισχύς: Ως Κανονισμός, ο 1230, παρέχει περισσότερες προϋποθέσεις για άμεση εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι κατασκευαστές δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τις εθνικές αρχές και το εθνικό δίκαιο, που θεωρείται πιθανώς ότι μπορεί να επιβάλει αυστηρότερες προδιαγραφές. Ο ΕΚ θεσπίζει κανόνες για τη λειτουργία των φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης, καθώς και για το πλαίσιο επιτήρησης της αγοράς.
✱ Λιγότερη γραφειοκρατία: Οι κατασκευαστές θα μπορούν να καταθέτουν τις προδιαγραφές και τις οδηγίες ενός προϊόντος ψηφιακά.
✱ Κοινές προδιαγραφές: Ο ΕΚ περιλαμβάνει κανόνες σε περίπτωση που υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση για την ανάπτυξη κοινών προδιαγραφών για ένα συγκεκριμένο μηχάνημα.
✱ Θεμελιώδης τροποποίηση: Εισάγεται ο όρος της «θεμελιώδους τροποποίησης», ο οποίος αφορά τις αλλαγές στον τελικό χρήστη, οι οποίες δημιουργούν αλλαγές που σχετίζονται με σημαντικούς κινδύνους που συνδέονται με ένα τροποποιημένο μηχάνημα.
✱ Αξιολόγηση συμμόρφωσης: Η γενική αρχή περί αξιολόγησης συμμόρφωσης του εξοπλισμού θα συνάδει με τη φιλοσοφία της «αυτοσυμμόρφωσης». Τα μηχανήματα που περιλαμβάνονται σε μια λίστα του νέου πλαισίου θα πρέπει να περνούν από αξιολόγηση μέσω ειδικών φορέων (επιτροπών – πιστοποιημένων εξωτερικών φορέων). Ενδεικτικό παράδειγμα της νέας λειτουργίας αξιολόγησης αποτελεί το παρτικόφ (PTO) των τρακτέρ (και συνοδευτικά εξαρτήματά του ασφαλείας). Εφόσον διατίθεται ξεχωριστά στην αγορά, θα πρέπει να αξιολογείται από τέτοιους φορείς.
✱ Μηχανική εκμάθηση (Machine learning): Συστήματα που περιλαμβάνουν ρουτίνες μηχανικής εκμάθησης πλέον βρίσκονται στη λίστα του εξοπλισμού που θα πρέπει να αξιολογείται από πιστοποιημένο φορέα. Ο επερχόμενος ΕΚ για την τεχνητή νοημοσύνη, όταν δημοσιευθεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις για τέτοια συστήματα ως «υψηλού κινδύνου τεχνητής νοημοσύνης» και να επιβάλει πρόσθετες προδιαγραφές.
Τα επόμενα βήματα
Μετά τη δημοσίευση του νέου Κανονισμού, υπάρχουν δύο σημαντικά βήματα που θα ακολουθήσουν. Πρώτον, η Aνάπτυξη του Οδηγού Εφαρμογής (Εγχειριδίου) του Κανονισμού Γεωργικού Εξοπλισμού, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες. Δεύτερον, η επικαιροποίηση των εναρμονισμένων προδιαγραφών.
Σύμφωνα με τον CEMA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.
Χ. Καβαλάρης
|