Οι αλλαγές σε Σχέδια Βελτίωσης και Νέους Αγρότες

Eιδήσεις και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα τρέχοντα και επερχόμενα προγράμματα των «Νέων Αγροτών» και των «Σχεδίων Βελτίωσης» περιλάμβανε η εισήγηση του προϊστάμενου της ΕΥΕ ΠΑΑ, Ευθύμη Τσιατούρα, σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της Agrotica.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, το στέλεχος του ΥΠΑΑΤ διευκρίνισε ότι η επερχόμενη πρόσκληση των Σχεδίων με το σχετικά… μετριοπαθές μπάτζετ των 230 εκατ. ευρώ αφορά τη μεταβατική περίοδο πριν από τη νέα ΚΑΠ και η μεγάλη πρόσκληση του προγράμματος θα έρθει σε περίπου τρία χρόνια, και θα ακολουθήσει την προκήρυξη ενός νέου προγράμματος για τους Νέους Αγρότες.

Σε ό,τι αφορά το εύλογο κόστος, ενημέρωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα βγει σε διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει το κείμενο, θα υπάρχει ανώτατη επιλέξιμη τιμή ανά ίππο στους ελκυστήρες, συν μία προσαύξηση για καμπίνα, πρόσθια υδραυλικά ή πρόσθιο PTO. H πρόταση είναι απολύτως ανοιχτή για συζήτηση», κατέληξε ο κ. Τσιατούρας.

Επίσης, διευκρίνισε ότι το κατώφλι τυπικής απόδοσης είναι τα 12.000 ευρώ. Αναφερόμενος στην αγορά γης, σημείωσε ότι δεν είναι στόχος η μεταβίβαση μεταξύ συγγενών 1ου και 2ου βαθμού συγγένειας. Όσον αφορά τη βαθμολόγηση των υποψηφίων, δήλωσε για τις προτεραιότητες των περιφερειών ότι το πρόγραμμα θα γίνει πιο αυστηρό και περιοριστικό. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η εκμετάλλευση, τόσο καλύτερη μοριοδότηση θα έχει, ενώ θα πριμοδοτείται η κάλυψη της επένδυσης σε ποσοστό 20% με ίδια κεφάλαια. Επίσης, θα μοριοδοτούνται οι καινοτόμες επενδύσεις.

Δίνοντας στοιχεία για τις ενεργοποιήσεις και τις πληρωμές των Σχεδίων Βελτίωσης, σημείωσε ότι «στην πρόσκληση του 2018 ενεργοποιήθηκε το 87% των Σχεδίων με πληρωμές 300 εκατ. ευρώ, μια επίδοση χωρίς προηγούμενο, ενώ εκκρεμούν στο σύστημα για έλεγχο ακόμα 60 εκατ. ευρώ». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι περιμένουμε πληρωμές 150 εκατ. ευρώ φέτος, που θα συνιστά επίσης ρεκόρ.

Για το τρέχον πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ανέφερε ότι σε σύνολο 14.000 δικαιούχων της ενίσχυσης έχουν λάβει την προκαταβολή από 24.000 έως 28.000 ευρώ οι πρώτοι 10.400, ενώ οι υπόλοιποι έπονται. Στη συνέχεια, στάθηκε στις αυξημένες υποχρεώσεις του προγράμματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο στόχος του προγράμματος δεν είναι τιμωρητικός, αλλά αναπτυξιακός.

Ενδιαφέρον είχε και ο σχολιασμός του υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΑΑΤ για την τρέχουσα κατάσταση στον αγροτικό τομέα, που γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάλογα με τη χώρα, για κάθε έξι αγρότες που αποχωρούν εισέρχεται ένας, ενώ ο αριθμός φτάνει ακόμα και στις δεκαπέντε αποχωρήσεις προς μία είσοδο. «Οι εκμεταλλεύσεις γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, ο κόσμος μειώνεται», είπε χαρακτηριστικά.