Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητούν οι αγρότες της Κωπαΐδας

Εγκλωβισμένοι στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ΕΛΓΑ δείχνουν να είναι οι αγρότες του κάμπου της Κωπαΐδας. Oι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που εκδηλώθηκαν προς τα τέλη Μαρτίου είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων και ειδικότερα των ανοιξιάτικων αροτραίων να υποστούν σημαντικές καταστροφές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Παρά την άμεση παρέμβαση του Οργανισμού να στείλει συνεργεία για τη διαπίστωση των ζημιών και παράλληλα την εκτίμησή τους, οι παραγωγοί αραβόσιτου και ηλίανθου πληροφορούνται ότι ο οργανισμός δεν καλύπτει τις συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω της προγενέστερης ημερομηνίας σποράς, δηλαδή πριν από τις 15 Απριλίου. Αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής του κανονισμού είναι το κόστος για την επανακαλλιέργεια των χωραφιών να το υποστούν στο ακέραιο οι ίδιοι οι αγρότες. Tη δύσκολη αυτή κατάσταση περιγράφει ο Λουκάς Αποστόλου, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλίαρτο Βοιωτίας: «Οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες για πολλούς αγρότες της περιοχής μας ήταν μεγάλες, δυστυχώς όμως ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το κόστος επανακαλλιέργειας των χωραφιών, το οποίο είναι σημαντικό για όλους μας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιώργου Τασούλα, παραγωγού από το Ακόντιο Βοιωτίας: «Το κόστος επανακαλλιέργειας ξεπερνά τα 40 ευρώ το στρέμμα. Η ασφάλιση της παραγωγής μας αυτόν τον ρόλο έρχεται να παίξει; Tι θα πει το λέει ο κανονισμός και δεν μπορεί να αλλάξει; Εμάς πώς μας αλλάζουν το κόστος των ασφαλίστρων;».

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις ημερομηνίες καλλιέργειας, όπως εξηγεί ο Βασίλης Πόρρος, γεωπόνος από την Ελάτεια Λοκρίδας: «Υπήρξαν περιπτώσεις επανασπορών στην περιοχή μας σε σημαντικό αριθμό στρεμμάτων. Για έναν παραγωγό, ο χρόνος σποράς καλαμποκιού ή του ηλίανθου είναι σημαντικός. Από αυτόν θα εξαρτηθεί και η απόδοση των καλλιεργειών του. Οι πρώιμες σπορές του Μαρτίου έχουν ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των ανοιξιάτικων βροχών, καθώς και τις μεγάλες θερμοκρασίες του Ιουλίου, οι οποίες έχουν σχέση με την ανθοφορία». 

Εκτός από τα τεχνικά αυτά θέματα υπάρχει και το πρόβλημα των κλοπών ηλεκτρολογικού υλικού από τις πομόνες, οι οποίες για ένα μεγάλο διάστημα παραμένουν ανενεργές μέχρι να γίνει η αποκατάσταση. «Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση, αν ο παραγωγός δεν έχει νερό;» αναρωτιέται ο κ. Πόρρος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγκαιότητα της πρώιμης σποράς.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα οι αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό του οργανισμού δεν έχουν γίνει, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην αποζημιώνονται για τυχόν καταστροφές που γίνονται αυτή την περίοδο. Οι αγρότες ζητούν τη βοήθεια από το κράτος και δηλώνουν ότι πληρώνουν κανονικά στον ΕΛΓΑ, για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους από τις έντονες καιρικές συνθήκες.