Αλλαγή σκηνικού; Νέες προοπτικές «ανοίγει» το ροδάκινο στην Δυτική Αχαϊα

Τη δυνατότητα που προσφέρει η γη της Δυτικής Αχαΐας, χάρη στο κλίμα και στη γεωμορφολογία της, για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο οι αγρότες και κυρίως οι νέοι που επέλεξαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα ως προς την εκμετάλλευση της πρωιμότητας που παρουσιάζουν ορισμένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, αυξάνοντας σημαντικά τα «πολύπαθα» εισοδήματα των αγροτών. Οι ήδη υφιστάμενοι παραγωγοί, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι, αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική που παρουσιάζουν οι πρώιμες καλλιέργειες, επενδύουν σε αυτές, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξή τους.

Σταδιακά, η υπαίθρια καλλιέργεια κηπευτικών φθίνει, καθώς καθίσταται πλέον ασύμφορη οικονομικά και αντικαθίσταται από θερμοκηπιακές, με σίγουρα κέρδη και αποδόσεις.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί και στην καλλιέργεια της φράουλας, η οποία θεωρείται μια πολύ δυναμική καλλιέργεια λόγω της μεγάλης ζήτησής της στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτόν, πολλοί αγρότες επεκτείνουν τις εκτάσεις τους (σ.σ. σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται στο 10%) και επενδύουν σε νέες ποικιλίες.

Νέες προοπτικές «ανοίγει» το ροδάκινο

«Ανάρπαστο» έγινε και φέτος πριν ακόμα ξεκινήσει η διάθεσή του στις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειάς του, το πρώιμο ροδάκινο της Δυτικής Αχαΐας. Αποτελεί μια άκρως πρωτοποριακή καλλιέργεια για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως μας εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δυτικής Ελλάδας, Σταύρος Βέρρας, η οποία μπορεί να ακολουθηθεί πλέον και από άλλους αγρότες κυρίως νέους, αφού αποδεικνύεται μια άκρως συμφέρουσα καλλιέργεια.

Η καλλιέργεια θερμοκηπιακού ροδάκινου στις περιοχές Λάππα και Απιδεώνα της Δυτικής Αχαΐας ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια πειραματικά από τον τεχνολόγο γεωπόνο-οινολόγο Σάκη Μαυρόγιαννη και τον γεωπόνο Φάνη Παπανικολόπουλο με φυτεύσεις 85 στρεμμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή σε 100 στρέμματα υψηλής κάλυψης, μη θερμαινόμενης, διαθέτοντας ροδάκινα στην αγορά, πριν από τις 10 Απριλίου, προλαβαίνοντας τους ανταγωνιστές της χώρας μας, την  Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το επιτυχημένο παράδειγμα ανοίγει νέους καλλιεργητικούς δρόμους στη Δυτική Αχαΐα, η οποία διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στις παραδοσιακές και νέες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον κ. Βέρρα, η Δυτική Αχαΐα, χάρη στη θέση της, έχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα με την παραγωγή πρώιμων προϊόντων, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει νέοι άνθρωποι, ώστε να ασχοληθούν με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος τρόπος καλλιέργειας είχε πριμοδοτηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο τελευταίο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών.

Επιπλέον, σημαντική δυναμική παρουσιάζει και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών, ενώ επιχειρείται η διεύρυνση των δυνατοτήτων της περιοχής μέσω συνεργασιών με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας.