Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των οσπρίων η Διεπαγγελματική. Στο πλευρό των παραγωγών η GAIA Επιχειρείν

Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των οσπρίων η Διεπαγγελματική. Στο πλευρό των παραγωγών η GAIA Επιχειρείν

Για την δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων πανελλαδικά και τις προοπτικές που δημιουργεί για την προστασία του προιόντος, ενημερώθηκαν οι παραγωγοί που συμμετείχαν στη χθεσινή ενημέρωση-συζήτηση που διοργάνωσε, στα γραφεία του Συνεταιρισμού, στη Φιλιππούπολη, η διαχειριστική της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

Ακόμη ενημερώθηκαν από τον διευθυντή πωλήσεων της ΕΒΥΠ, κ. Γιώργο Παυλίδη για τρέχοντα θέματα και από τον τεχνικό σύμβουλο Γιάννη  Καραστέργιο για οργανωτικά θέματα.

Σπορά Φασολιού – Συνδεδεμένη

Αναλυτικότερα η διαχειριστική της Ο.Π. Οσπρίων που αποτελείται από τους κ.κ. Δημητριάδη Απ, Νούλα Νικ, Κουρεούδη Βας, ζήτησε από τους παραγωγούς-μέλη της Ομάδας να εκφράσουν την πρόθεση σποράς για το φασόλι, με δεδομένο ότι πλησιάζει η περίοδος σποράς και πρέπει να γίνουν οι σχετικές προεργασίες και για τον εντοπισμό του σπόρου, να τρέξουν έγκαιρα τα προγράμματα συμβολαιακής και να βολιδοσκοπηθούν οι ιδιώτες για την υπογραφή των συμβολαίων. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα πρέπει να σπαρθεί το φασόλι, ενώ η φακή ήδη φύτρωσε στα χωράφια και σε λίγο θα ακολουθήσει και το ρεβύθι. Με αφορμή την συνδεδεμένη που δόθηκε στα όσπρια σε πάρα πολλούς δικαιούχους, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ότι αυτοί καλλιέργησαν κιόλας, αρκετοί παραγωγοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την έλλειψη πιστοποιημένου σπόρου, που θα αποτελούσε και την δικλείδα ασφαλείας. Ζήτησαν δε από την Πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην παρατηρηθούν το 2018, οπότε θα δοθεί συνδεδεμένη και στη μηδική.  

Διεπαγγελματική Οργάνωση

Σχετικά με την δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, το μέλος της Επιτροπής Χρήστος Σιδηρόπουλος ενημέρωσε τους παραγωγούς για τα βήματα που έχουν γίνει. Όπως υποστήριξε «το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός θεσμικού σχήματος, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά των οσπρίων προς όφελος των παραγωγών και, παράλληλα, θα συμβάλει στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το προϊόν, έγινε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων, τα θεμέλια της οποίας μπήκαν με τη σύσταση, για πρώτη φορά, συντονιστικής επιτροπής, με τη συμμετοχή μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων. Την προσπάθεια στηρίζει νομικά και τεχνικά η GAIA Επιχειρείν. Τα επόμενα βήματα που συμφωνήθηκαν είναι η αποστολή του σχεδίου καταστατικού (που επεξεργάστηκε η νομική υπηρεσία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ), στα υποψήφια μέλη της νεοσύστατης Διεπαγγελματικής, προκειμένου να γίνει η σχετική διαβούλευση. Κατόπιν, θα ακολουθήσει συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής, με την πλευρά των μεταποιητικών βιομηχανιών, ώστε να συμφωνηθεί από κοινού η πορεία των διεργασιών για τη σύσταση της νέας Διεπαγγελματικής, καθώς και το χρονοδιάγραμμα. Η συνάντηση αυτή θα γίνει στα μέσα Μαρτίου, στην Αθήνα, ενώ σχετική ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει και στη Λάρισα.