Αλλάζουν πάλι οι Συνδεδεμένες

Τα ρεπορτάζ της σημερινής «ΥΧ» από τις Βρυξέλλες καταδεικνύουν δύο κρίσιμες πτυχές του Στρατηγικού Σχεδίου που κατέθεσε η Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Μπορεί η ελληνική πρόταση να χαρακτηρίζεται από τις υπηρεσίες της Κομισιόν ως άρτια και τεκμηριωμένη, ωστόσο έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται.

Η μία αφορά τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις. Αρχικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έδειχνε να συμφωνεί με τη θέση της SWOT ανάλυσης, δηλαδή με τον περιορισμό των τομέων που θα λάμβαναν ενίσχυση από τους δεκαεννέα στους οκτώ. Σε αυτούς θα προσέθετε η ίδια άλλους δύο τομείς που έκρινε ότι έπρεπε να στηριχθούν.

Με τον τρόπο αυτόν, η ενίσχυση θα ήταν στοχευμένη και θα παρακολουθούσε την κοινοτική αντίληψη της νέας ΚΑΠ για τον θεσμό. Επιπλέον, οι πόροι που θα εξοικονομούνταν, περίπου 117 εκατ. ευρώ το έτος, θα παρέμεναν και θα καταβάλλονταν ως ενιαίες ενισχύσεις.

Η αντίδραση που ακολούθησε από εκπροσώπους των παραγωγών, της αγροδιατροφής, αλλά και βουλευτών περιοχών που παράγουν τα θιγόμενα προϊόντα, οδήγησε στην υπαναχώρηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Αναμενόμενη εξέλιξη, θα ισχυριζόταν κάποιος, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας θεωρεί κατά κανόνα ότι έχει πολιτική ευθύνη μόνο όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Όμως, με βάση το σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι η Κομισιόν ζητάει τον περιορισμό των κλάδων, αλλά και των ποσών που θα κατευθυνθούν στις Συνδεδεμένες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μία δεύτερη πτυχή των αλλαγών που απαιτούνται σχετίζεται με την αναφορά του επιτρόπου Γεωργίας στο προχθεσινό Συμβούλιο. Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι διεμήνυσε στους υπουργούς ότι τα Στρατηγικά Σχέδια θα γίνονται αποδεκτά μόνο όταν, εκτός των άλλων, περιέχουν δράσεις για τη λεγόμενη Γεωργία Άνθρακα που, ως γνωστόν, προστατεύει το περιβάλλον, αλλά προσφέρει και επιπλέον εισόδημα στον αγρότη.

Με άλλα λόγια, η διαμόρφωση του τελικού Στρατηγικού Σχεδίου κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί.