Άλμα παραγωγικότητας με τη γλυκοπατάτα στην Τριφυλία

Μια πολύ καλή χρονιά μετράνε οι παραγωγοί αγγουριών στην Τριφυλία, όπου η συνολική έκταση καλλιέργειας ανέρχεται στα 900 στρέμματα. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η φετινή χρονιά τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και τιμών ήταν πάρα πολύ καλή. Υπήρχε ζήτηση στην αγορά και διαμορφώθηκαν καλές τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η διακύμανση της τιμής αρχίζει από 80 λεπτά έως 1,20 ευρώ». Γενικά, η παραγωγή στην περιοχή μπορεί να φτάσει τους 12.000 τόνους, που προωθούνται κυρίως στην εσωτερική αγορά, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Αυξάνεται η γλυκοπατάτα

Εν τω μεταξύ, την τελευταία τετραετία, η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας αυξάνεται στην περιοχή, δίνοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό. «Πρόκειται για μία καινούργια καλλιέργεια στην περιοχή, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον και οι αποδόσεις μέχρι στιγμής κυμαίνονται στους 2,5-3 τόνους/στρέμμα», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «οι κλιματολογικές και οι εδαφολογικές συνθήκες φαίνεται ότι ευνοούν την καλλιέργεια, ώστε να παράγεται και άσπρη και κόκκινη γλυκοπατάτα. Οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι ικανοποιητικές, αφού κυμαίνονται στα 70-90 λεπτά/κιλό. Πάντως, η διαμόρφωση των τιμών εξαρτάται από τη χρονολογική περίοδο που διατίθεται το προϊόν στην αγορά».