Αµαρτίες του παρελθόντος

της Τάνιας Γεωργιοπούλου 

-Διαφήμιση-
gaia-sense

Το «πακέτο Χατζηγάκη», ύψους 500 εκατ. ευρώ, ήταν τα τελευταία χρήµατα που δόθηκαν στους αγρότες «κάτω από το τραπέζι», µε διάφορες δικαιολογίες για να σταµατήσουν οι κινητοποιήσεις του 2008-2009.

Τα χρήµατα δεν προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισµό που προστέθηκαν στα χρωστούµενα. Και επειδή στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) απαγορεύονται οι κρατικές ενισχύσεις, δόθηκαν ως «αποζηµιώσεις» για καταστροφές στις καλλιέργειες. Όλοι το ξέρουν πως εκείνη τη χρονιά οι καταστροφές στις καλλιέργειες δεν ήταν και τόσο µεγάλες.

Το ότι τα χρήµατα θα πρέπει να επιστραφούν δεν είναι αποτέλεσµα κακής διαπραγµάτευσης µε την ΕΕ, όπως πολλοί το παρουσιάζουν, αλλά λογική συνέπεια της µη τήρησης των κανόνων µε τους οποίους έχεις συµφωνήσει. Ήδη, το καλοκαίρι του 2009, η τότε επίτροπος Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, σε ερώτηση που της είχα απευθύνει (είχε επισκεφτεί τότε τη Σαντορίνη), είχε απαντήσει ότι τα χρήµατα αυτά δεν δόθηκαν σύµφωνα µε την κοινοτική νοµοθεσία.

Έφτασε, λοιπόν, η στιγµή του λογαριασµού. Η ΕΕ αποφάσισε τελεσίδικα ότι το µεγαλύτερο ποσό από το «πακέτο Χατζηγάκη» δεν έπρεπε να είχε δοθεί. Ζητά τα χρήµατα να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισµό, γιατί εκείνοι που τα εισέπραξαν δεν τα δικαιούνταν. Ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στην προσπάθειά του να αµβλύνει τις συνέπειες µιας απόφασης, για την οποία δεν έχει πραγµατικά καµία ευθύνη, λέει ότι όσο ο ίδιος είναι υπουργός δεν θα ζητήσει χρήµατα από τους αγρότες.

Δηλαδή, ο υπουργός δεν θα τηρήσει τη νοµοθεσία; Υπάρχει και άλλη λύση. Να σταµατήσουµε να βάζουµε σε ένα τσουβάλι όλους τους αγρότες. Και εκείνους που εισέπραξαν αδρές αποζηµιώσεις και εκείνους που πήραν κανένα κατοστάρικο για χαρτζιλίκι. Φαντάζοµαι µπορούν να βρεθούν τα στοιχεία για το ποιος εισέπραξε και πόσα χρήµατα από το περίφηµο «πακέτο» που, όπως ο ίδιος ο κ. Χατζηγάκης είχε παραδεχθεί τότε, «η κυβέρνηση εξάντλησε τις δηµοσιονοµικές αντοχές της χώρας» για να δώσει τα χρήµατα. 

-Διαφήμιση-