Αμερικανικό fund βάζει πόδι σε Vivartia και αγελαδινό

Αμερικανικό fund βάζει πόδι σε Vivartia και αγελαδινό

Mε σκεπτικισμό παρακολουθεί ο κτηνοτροφικός κόσμος τα τεκταινόμενα στη Vivartia η οποία, μετά τη συμφωνία για τη μεταβίβαση ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ της μητρικής MIG, φαίνεται ότι περνά στον έλεγχο του αμερικανικού fund Fortress.

Το ντηλ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες μεταφέρει στο επενδυτικό γκρουπ, εκτός από τις ομολογίες, και τα ενέχευρα πλειοψηφικών ποσοστών σε μετοχές των εταιρειών Vivartia, Attica Συμμετοχών και Υγεία, καθιστώντας το –ουσιαστικά– ρυθμιστή της «επόμενης μέρας» στον επιχειρηματικό όμιλο που ίδρυσε ο προσφάτως εκλιπών Ανδρέας Βγενόπουλος. Αν και οι πρώτες διαρροές εμφανίζουν τους διαχειριστές του fund πρόθυμους να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό των θυγατρικών της MIG, προκειμένου αυτές να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τη θέση τους στην αγορά, στις τάξεις των αγελαδοτρόφων επικρατεί έντονος προβληματισμός για τα σχέδια των Αμερικανών.

Η Vivartia, μέσω της ΔΕΛΤΑ, αποτελεί τον ισχυρότερο παίκτη στην αγορά φρέσκου γάλακτος και απορροφά πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού. Δεδομένου ότι συνεργάζεται με πολλές μικρού μεγέθους μονάδες, εκτιμάται ότι εξυπηρετεί τουλάχιστον το 40% των Ελλήνων αγελαδοτρόφων. «Πρόκειται για μια εταιρεία που, ακόμα, χαρακτηρίζεται από μια παραδοσιακή αντίληψη, η έμφασή της είναι στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα και έχει σταθεί στο πλευρό του παραγωγού. Η ελπίδα μας είναι ότι, οποιαδήποτε αλλαγή κι αν συντελεστεί στη μετοχική της δομή, θα διατηρήσει την πατροπαράδοτη αυτή λογική», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, Θανάσης Βασιλέκας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η εγχώρια αγορά δείχνει να ξαναβρίσκει τις ισορροπίες της, μετά από ένα πρώτο εξάμηνο που συνοδεύτηκε από δραματικές μειώσεις στις τιμές παραγωγού. Πέρα από τη βελτίωση του κλίματος στη διεθνή αγορά, το ρόλο της έχει παίξει και η εξομάλυνση των πληρωμών από την πλευρά της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία, μέχρι πριν από λίγους μήνες, αποτελούσε έναν εκ των «μεγάλων ασθενών» του κλάδου.

Οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες, πάντως, εμφανίζονται «κουμπωμένες» ενόψει της νέας χρονιάς, κυρίως εξαιτίας της κωλυσιεργίας που παρατηρείται στο εγχείρημα διάσωσης του Μαρινόπουλου – μια κωλυσιεργία η οποία, σημειωτέον, προβληματίζει άπαντες στην αγορά…

Μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού (ευρώ/κιλό)

Μήνας 2015 2016
IOYNIOΣ 0,4174 0,3762
ΙΟΥΛΙΟΣ 0,4174 0,3786
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 0,4167 0,3813
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 0,4189 0,3847
OKTΩΒΡΙΟΣ 0,4188 0,3865
     
(Πηγή: EΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)