ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα

γράφουν οι Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και Φάνης Κουρεμπές, συντονιστής Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Φάνης Κουρεμπές, συντονιστής Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη πέρα από τα σοβαρά -έως αξεπέραστα- προβλήματα υγείας που προκαλεί σε όσους μολυνθούν, προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες όλων των χωρών, λόγω των μέτρων καραντίνας που εφαρμόζονται παγκοσμίως.

Ένας από τους τομείς της οικονομίας που δέχεται ισχυρό πλήγμα είναι η πρωτογενής παραγωγή. Ειδικά σε μια χώρα που σχεδόν το 13% του δυναμικού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, οι επιπτώσεις έχουν ήδη φανεί από τις πρώτες εβδομάδες και αναμένεται να είναι μεγάλες. Ήδη πλήττονται καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά, τα σπαράγγια, η αλιεία αλλά και η κτηνοτροφία, που ενόψει Πάσχα φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Τη μείωση της κατανάλωσης, λόγω δραματικής μείωσης του τουρισμού, αλλά και των απαγορεύσεων στην εστίαση, ακολουθεί η μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις με διαφαινόμενα αποτελέσματα τη μείωση της παραγωγής, αλλά και προβλήματα στις εξαγωγές λόγω περιορισμών στη διακίνηση με το κλείσιμο συνόρων.

Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της χώρας θα δημιουργήσουν ένα ντόμινο επιπτώσεων και σε άλλους τομείς, όπως η μεταποίηση και τυποποίηση, η απασχόληση, οι μεταφορές. Αδιάθετα προϊόντα, μείωση τιμών, μείωση εργατικών χεριών και εφοδίων θα οδηγήσουν στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και πιθανά στην εγκατάλειψη καλλιεργειών.Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον πρωτογενή τομέα εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία της χώρας, και για αυτό προχώρησε από τις 27 Μαρτίου σε μια σειρά προτάσεις ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, και ούτε ένας γεωργός ή κτηνοτρόφος ή ψαράς από την παραγωγή.

Προτάσεις προστασίας του πρωτογενούς τομέα

✱ Τα προϊόντα που μένουν αδιάθετα, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της απαγόρευσης μετακίνησης παραγωγών σε λαϊκές άλλων νομών, να κατευθυνθούν τα πλεονάζοντα προϊόντα σε κοινωνικές δομές ΟΤΑ, νοσοκομεία κλπ., μιας και τα σχολεία είναι κλειστά. Δράση που προτείνει και η ευρωπαϊκή επιτροπή.

✱ Θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και για αποφυγή φαινομένων ελληνοποιήσεων αλλά και για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

✱ Επιδότηση στην κατανάλωση εγχώριου παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω δραματικής μείωσης κατά τη διάρκεια του Πάσχα και των Καθολικών και των Ορθόδοξων και των πιέσεων που δέχονται οι παραγωγοί από τους εμπόρους, θα τονώσει την αιγοπροβατοτροφία, που δοκιμάζεται για άλλη μια φορά.

✱ Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ, θα δώσει το μήνυμα να συνεχίσει η παραγωγική διαδικασία.

✱ Άμεση εξόφληση όλων των παλιών οφειλών, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ κ.λπ., πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές, άμεση πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα και στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ενέσεις απαραίτητες για τον κλάδο.

✱ Εύρεση λύσης στο πλαίσιο της ΕΕ και των όμορων χωρών στη μετακίνηση εποχιακών εργατών και δυνατότητα απασχόλησης προσφύγων και μεταναστών από τις δομές φιλοξενίας, θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών και κατά συνέπεια δεν θα σταματήσουν οι καλλιεργητικές εργασίες.

Παράλληλα και όσο θα διαρκεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της, θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα όπως:

✱ Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ.

✱ Αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς και αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.

✱ Να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ όλοι οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

✱ Εφαρμογή του εργαλείου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών, ανθοκομίας και γενικά για όσες ομάδες πλήττονται.

✱ Παράταση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ έως τον Οκτώβριο και άμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού του για καταβολή του 100% των αποζημιώσεων του 2019.

✱ Για τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου (γεωπόνους, κτηνιάτρους, πωλητές γεωργ. μηχανημάτων), που θα κληθούν να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τον πρωτογενή τομέα, φορολογικά μέτρα ώστε να εξαιρούνται από υποχρεώσεις τα ποσά που μένουν ανείσπρακτα. Έκτακτο ειδικό επίδομα το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους.

Θέματα επί ευρωπαϊκού τάπητος

Τις τελευταίες μέρες είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση στo πλαίσιo της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι ευκαιρία για τη χώρα να βάλει ζητήματα όπως την αύξηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ και τη δραστική αύξηση του ορίου των de minimis. Ακόμη, θα πρέπει να προωθηθούν η καταβολή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων με την ολοκλήρωση των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, η ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ και η αξιοποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Θα πρέπει να διασφαλιστεί πάση θυσία η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας του πρωτογενούς τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο θα παίξουν, εκτός από τα παραπάνω, και το συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Στο σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα το ποσό των 300 εκατ. για στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων που συνεργατικά θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, ανεξαρτήτως της έντασης και των επιπτώσεων της κρίσης. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε και να δυναμώσουμε τον πρωτογενή μας τομέα, θα πρέπει να τον στηρίξουμε σε αυτήν τη δύσκολη για την οικονομία περίοδο και για έναν λόγο παραπάνω. Η εγκατάλειψη που θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις της κρίσης θα έχει, πιθανά, αντίκτυπο και στην ποσότητα και την ποιότητα της παρεχόμενης τροφής. Πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας συνολικά, με γενναία μέτρα, ως ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Θα παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και θα επανερχόμαστε με προτάσεις μέτρων όπου χρειάζεται.