Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων ζητάει η ΕΟΑΣΝΛ για τους χαλαζόπληκτους

Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας, ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, με αφορμή τις μεγάλες ζημιές από το χαλάζι, που σημειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε καλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων.

Σύμφωνα με την ΕΟΑΣΝΛ «ένα τέταρτο έντονης χαλαζόπτωσης σε συνδυασμό με αέρα και βροχή ήταν ικανό να προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε περισσότερα από 8000 στρ. βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, σιτηρών και κριθαριών, οσπρίων κ.α. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και σε συνδυασμό αφενός με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για καταστροφές του 2021 και αφετέρου το τεράστιο κόστος παραγωγής κάνει τις προσδοκίες τους για την φετινή χρονιά ιδιαίτερα δυσοίωνες. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων που βρέθηκαν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή έθεσαν στο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ το αίτημα των παραγωγών για άμεση εκτίμηση των ζημιών στα σιτηρά στα κριθάρια και στις φακές τα οποία είναι στην συγκομιδή , να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν.

Η ΕΟΑΣΝΛ ζητά αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα, επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από “αέρος” δεν επαρκεί.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες μας.