Άμεση αποζημίωση του ΕΛΓΑ στο 100% στους παραγωγούς, ζητάει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς

«Άμεση αποζημίωση του ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες της Ζαγοράς» ζητάει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς καθώς τονίζει πως «έχει περάσει ένας χρόνος από τις σαρωτικές ζημίες που υπέστησαν τα μήλα μας από την χαλαζόπτωση τον Μάιο του 2020».

Επίσης, με την ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, ζητάει την «αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση καθώς και τον συμψηφισμό των οφειλών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς:

Έχει περάσει ένας χρόνος από τις σαρωτικές ζημίες που υπέστησαν τα μήλα μας από την χαλαζόπτωση τον Μάιο του 2020.  

Οι αγρότες της Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης, πάθαμε μεγάλη ζημιά, κυρίως σε μήλα και κεράσια και απαιτούμε την πλήρη και άμεση αποζημίωση στο 100% από τον ΕΛΓΑ, με τιμή ανά κιλό προσαυξημένη κατά 30% λόγω των ΠΟΠ προϊόντων μας, κάτι που άλλωστε αναφέρει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και μας είχαν υποσχεθεί οι κυβερνητικοί βουλευτές. Παρόλα αυτά το ΠΟΠ δεν καταβλήθηκε στους αγρότες που αποζημιώθηκαν στο Πουρί και στην Μακρυράχη, ενώ η Ζαγορά δεν έχει αποζημιωθεί ακόμα, παρόλο που έγινε την ιδία χρονική στιγμή η ζημία. Βέβαια από παχιά λόγια είμαστε χορτάτοι όπως είχαμε προαναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωση. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πολιτική, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων αδυνατεί να σκύψει στα λαϊκά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και να δώσει λύσεις.

Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, οι αγρότες τις Ζαγοράς αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να ζήσουν τις οικογένειες τους. Η κυβέρνηση να αφήσει τις δηλώσεις στα μεγαλοκάναλα και τις φθηνές δικαιολογίες και να πάρει θέση στο πρόβλημα άμεσα και να καταλάβει, ότι εμείς οι αγρότες δουλεύουμε σε αντίξοες συνθήκες με τσαπιά και θκέλια, χωρίς υποδομές σε οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία, δίκτυο άρδευσης κ.α..Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί αγρότες της περιοχής μας δεν μπορούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα διότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που χτυπάει την περιοχή μας η χαλαζόπτωση. Για αυτό τόν λόγο είχαμε ζητήσει τον συμψηφισμό των οφειλών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, αλλά ούτε αυτό έγινε, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να έχουν μεγάλο πρόβλημα και να κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωση. Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Άμεση αποζημίωση του ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες της Ζαγοράς.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση.
  • Συμψηφισμό των οφειλών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση.
  • Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων, κατά 30% όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ σε βιολογικά και ΠΟΠ προϊόντα.
  • Επαναφορά στα 51 λεπτά ανά κιλό, από 45 που από φέτος μείωσε η κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά
  • Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια
  • Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για όσο διαρκέσει η κρίση.