Την άμεση καταβολή των ενισχύσεων για υπαίθρια και θερμοκηπιακά κηπευτικά, ζητάει ο ΑΣΥΠ Νικόπολης

Την άμεση εφαρμογή της κυα για την καταβολή των ενισχύσεων θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών για το έτος 2020 ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ο ΑΣΥΠ Νικόπολης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «τα κηπευτικά θερμοκηπίου έχουν πληγεί με τρόπο πρωτοφανή λόγω της έξαρσης της πανδημίας covid-19 από πέρυσι την άνοιξη. Παρά την ενημέρωση που σας κάναμε και παρά την κυα του υπουργείου οικονομικών και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στους δικαιούχους».

Στην επιστολή του ο Συνεταιρισμός επίσης ζητάει, «την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας των ενισχύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο».

Ακολουθεί η επιστολή του ΑΣΥΠ Νικόπολης:  

«Τα κηπευτικά θερμοκηπίου έχουν πληγεί με τρόπο πρωτοφανή λόγω της έξαρσης της πανδημίας covid-19 από πέρυσι την άνοιξη. Παρά την ενημέρωση που σας κάναμε και παρά την κυα του υπουργείου οικονομικών και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στους δικαιούχους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η κατάσταση συνεχίστηκε η ίδια με το δεύτερο lockdown έχοντας σαν αποτέλεσμα από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι σήμερα τα κηπευτικά θερμοκηπίου να πωλούνται κάτω του κόστους παραγωγής. Περιμέναμε το Πάσχα μία ανάκαμψη της αγοράς όσον αφορά τις τιμές αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε με τα προϊόντα μας να βρίσκονται στοιβαγμένα και αδιάθετα προς πώληση σε αποθηκευτικούς χώρους. Εδώ και πολλές ημέρες οι παραγωγοί πετούν την παραγωγή τους.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα κύριε υπουργέ να στηρίξουμε άλλο οικονομικά τις καλλιέργειες μας αλλά ούτε και γεωπόνοι μπορούν να μας πιστώσουν για την επόμενη καλλιέργεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μείνουν εκτός καλλιέργειας την ερχόμενη σεζόν.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε: α) την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας των ενισχύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο .β) την άμεση εφαρμογή της κυα για την καταβολή των ενισχύσεων θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών για το έτος 2020 (με τη μορφή της άμεσης επιχορήγησης) κάτι για το οποίο είχατε δεσμευτεί προσωπικά με δελτίου τύπου από τις 2 Απριλίου».