Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Στις 89,7 μονάδες παρέμεινε τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, επίδοση ίδια με αυτή του Μαϊου αλλά σημαντικά χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (91,2 μονάδες).

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα δύο αντίρροπων τάσεων: της βελτίωσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία, και της επιδείνωσης στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες, όταν στις Κατασκευές σημειώνεται σταθερότητα.

Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται για δεύτερο συνεχή μήνα, αν και κινείται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ουσιαστικά απλώς αμβλύνεται αργά η πολύ έντονη απαισιοδοξία.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος δεν φαίνεται να επηρέασε ούτε θετικά, ούτε αρνητικά τις προσδοκίες, καθώς εν πολλοίς το αποτέλεσμα αυτό είχε προεξοφληθεί στην οικονομία. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κομβικό, καθώς αφενός η πορεία του τουρισμού επηρεάζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα αυτής της περιόδου, αφετέρου όμως ξεκινούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις εισοδήματος.

Η εκταμίευση της δόσης πάντως και με δεδομένη την υποχρέωση αποπληρωμής κάποιων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές αναμένεται να επηρεάσει θετικά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, σημειώνει το Ινστιτούτο, συμπληρώνοντας ότι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και η διαφαινόμενη είσοδος σε περίοδο αβεβαιότητας μπορεί επίσης να επηρεάσουν την εξέλιξη των προσδοκιών και στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα:

– Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν σημαντικά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα διαμορφώθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκαν ήπια.

– Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται, ενώ οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης αμβλύνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους επιδεινώνονται, με τον δείκτη των αποθεμάτων επίσης να κλιμακώνεται.

– Στις Κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων κινείται οριακά προς τα κάτω, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται.

– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται αφενός από τη βελτίωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας και αφετέρου από τις λιγότερο αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12μηνο και κυρίως για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με την πρόθεση για αποταμίευση να παραμένει αμετάβλητη.