Αμέτρητες οι πληγές της “Αριάδνης” σε Δυτική και Στερεά Ελλάδα

Αμέτρητες οι πληγές της

Έντονα σημάδια άφησε η κακοκαιρία «Αριάδνη», που χτύπησε ολόκληρη τη χώρα. Σε πολύ δύσκολη κατάσταση περιήλθαν οι κτηνοτρόφοι, όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά ακόμη και στις πεδινές περιοχές του νομού Ηλείας, κυρίως λόγω της έλλειψης ζωοτροφών. Ήδη, οι πληγέντες αναφέρουν στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ τις ζημιές που έχουν υποστεί και έχουν υποβάλει αιτήσεις για την αποζημίωσή τους. Μια από τις μεγαλύτερες περιοχές όπου καλλιεργούνται δεκάδες προϊόντα είναι το Τραγανό και, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, η παραγωγή σε χιλιάδες στρέμματα με κηπευτικά και εσπεριδοειδή έχει χαθεί. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τραγανού, Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι οι ζημιές σε όλη την περιοχή είναι τεράστιες. «Στα κηπευτικά δεν έμεινε τίποτα, όπως πατάτες, μπρόκολα, κουνουπίδια. Έχει κάψει και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, παρότι οι παραγωγοί προσπάθησαν να τις προφυλάξουν.

Τώρα, χτυπά και τα εσπεριδοειδή. Στην περιοχή του Τραγανού, είναι πολύ μεγάλη η καλλιέργεια με όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιού και μανταρινιού. Είναι η περίοδος που συμπληρώνουν το χυμό τους και στο τέλος θα γίνουν σαν σφουγγάρια μέσα. Φέτος, από τις 23 Δεκέμβρη και μετά, έχουμε συνέχεια παγετό στους -5 βαθμούς. Πλέον, θα πάθουν ζημιά τα δέντρα μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς, από την πλευρά του, επεσήμανε πως εδώ και μήνες η περιοχή δέχεται τα χτυπήματα του καιρού, δίχως τελειωμό. Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, στα εσπεριδοειδή οι ζημιές από τον παγετό θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς το πορτοκάλι αργεί να δείξει το πρόβλημα.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση. Δεν υπάρχουν ζωοτροφές για να ταϊστούν τα ζώα ενώ έχουν παγώσει και καταστράφηκαν οι βοσκότοποι, όπως και καλλιέργειες μηδικής. Το γάλα στα ζώα έχει χαθεί, ο μηχανολογικός εξοπλισμός πάγωσε. 

Την αποχώρηση του χιονιά περιμένουν οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας για να έχουν σαφή εικόνα για τις ζημιές από τον παγετό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των λαϊκών αγορών Αγρινίου, Ηλία Δρακόπουλο, ο παγετός έδωσε τελειωτικό χτύπημα στις υπαίθριες καλλιέργειες, όπως στα σπανάκια, στα λάχανα, στα μπρόκολα κ.α. Στα προϊόντα αυτά, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες εσπεριδοειδών επλήγησαν περισσότερο τα όψιμα δένδρα, σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο, όπως των ποικιλιών Βαλένθια, Ορτανίκ, Σαγκουίνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, στην επόμενη καρποφορία θα φανεί εάν θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, διότι, κάηκαν από τον πάγο οι βλαστοί των δένδρων, ενώ τα πολύ μικρά είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη ξεραθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αιτωλοακαρνανία το αντιμετωπίζουν περιοχές όπως ο κάμπος του Αγρινίου, ο Ορεινός Βάλτος, η περιοχή της Τριχωνίδας, του Ξηρόμερου και της Ναυπακτίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, ζητά την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για τους αγρότες, που ήδη περιμένουν να αποζημιωθούν από τις προηγούμενες καταστροφές. Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, Αλέξανδρος Κοντοσπύρος, ανέφερε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα, ενώ την μεθεπόμενη θα γνωρίζουμε ακριβώς την κατάσταση και τη ζημιά που έγινε στην περιοχή».

Στερεά Ελλάδα

Η κακοκαιρία διέλυσε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Εύβοιας. Η πρόσβαση στις αγροτικές και –κυρίως– στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Η περιφέρεια και οι δήμοι επέλεξαν να ρίξουν πρώτα το βάρος των επεμβάσεών τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και σε δεύτερη φάση στους αγροτικούς. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρέασαν κυρίως τα υπαίθρια κηπευτικά και τις ελιές. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην κτηνοτροφία, ειδικά στις ορεινές και δύσβατες περιοχές, καθώς η προσπέλαση είναι αρκετά δύσκολη. Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν πως είναι δεδομένο ότι το κρύο θα οδηγήσει σε μείωση της γαλακτοπαραγωγής, ενώ οι απώλειες στα ζώα τα οποία γεννάνε θα είναι τεράστιες. Τα ζώα είχαν να τραφούν τέσσερις ημέρες και τα προβλήματα αναμένεται να αυξηθούν λόγω της έλλειψης ζωοτροφών. Στην Εύβοια, κάτω από το βάρος του χιονιού έχουν καταρρεύσει στέγες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων.

Αμέτρητες οι πληγές της "Αριάδνης" σε Δυτική και Στερεά Ελλάδα

Στον τομέα των κηπευτικών, η εικόνα είναι, επίσης, αρνητική. Στον Ορχομενό, η θερμοκρασία έφτασε στους -12 βαθμούς με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις να υποστούν σοβαρές ζημιές. Τα μπρόκολα έχουν τεθεί εκτός παραγωγής και μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί τα λάχανα και τα φυλλώδη λαχανικά. Η συλλογή δεν γίνεται λόγω χιονιού και οι παραγωγοί περιμένουν τη βροχή για να μπουν στα χωράφια τους. Λίγοι παραγωγοί, οι οποίοι καλλιεργούν φυλλώδη λαχανικά (άνηθο και μαϊντανό) υπό κάλυψη, εκμεταλλεύτηκαν την περιορισμένη προσφορά και αύξησαν τις τιμές από 0,80 λεπτά το δέμα στα 2 ευρώ.

Και στον τομέα της δενδροκομίας και –κυρίως– στην ελιά, τα προβλήματα είναι σημαντικά. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για κακοκαιρία που δεν άφησε σχεδόν τίποτα στο πέρασμά της και αγωνιούν για το τι θα βρουν στα χωράφια τους, τα οποία –προς το παρόν– είναι απλησίαστα. Ο παγετός επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την καρποφορία της ελιάς και ίσως να χρειαστεί και κόψιμο δένδρων, σε φυτά όπου ο βαθμός προσβολής θα είναι μεγάλος. Κίνδυνος, ακόμη, υπάρχει στην κοιλάδα του Σπερχειού από το λιώσιμο του χιονιού. Χιλιάδες στρέμματα έχουν σπαρθεί με σιτηρά και ίσως να υπάρξουν τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα  με τα περσινά, διότι τα έργα υποδομής δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Τα ρεπορτάζ της «ΥΧ» σε ολόκληρη την επικράτεια έκαναν σαφές ότι απαιτείται χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί το μέγεθος της καταστροφής, αφού, μέχρι και την Πέμπτη(12/1) το απόγευμα, όταν έκλεινε το φύλλο της εφημερίδας, υπήρχαν ακόμη περιοχές που η κακοκαιρία δεν είχε κοπάσει.

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Τζώρτζη, Γιάννης Σάρρος