Άμφισσα: Συνεταιριστικές μερίδες χωρίς συνεταίρους

Εικόνα στάσιμη, άνευ προοπτικής και εξέλιξης διαγράφουν το συνεταιριστικό κίνημα της Φωκίδας και το στελεχιακό δυναμικό των συνεταιριστών της περιοχής. Η κατάσταση αυτή περισσότερο μοιάζει με θέατρο του παραλόγου και λιγότερο με μία επιχείρηση με κοινωνικό αποτύπωμα, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα αγροτικά δρώμενα του τόπου αυτoύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πάνω από 2.000 συνέταιροι στις προηγούμενες δεκαετίες με την ταυτότητα της ΕΑΣ Άμφισσας, έφτασαν σήμερα να μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών, προοικονομώντας ποια θα είναι η εξέλιξη το επόμενο διάστημα. Η ιστορική πορεία της αγροτικής αυτής οργάνωσης δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια λαθών, παραλείψεων, παθογένειες εσωστρέφειας και άλλων αρνητικών πρακτικών σε μία προοπτική εξωστρέφειας, δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα πάντα με τοπικά δημοσιεύματα, αλλά και με δηλώσεις ανθρώπων του χώρου, εκείνο που μένει ως επιστέγασμα μέσα από τις συζητήσεις είναι αυτή η γκρίζα εικόνα, την οποία όλοι βλέπουν, αλλά κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Η τελευταία απόφαση της γενικής συνέλευσης για αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας στα 2.100 ευρώ για κάθε συνέταιρο, μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι αποφάσεις αυτές για την αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας γίνονται στο όνομα της ενίσχυσης και επέκτασης της συνεταιριστικής παρέμβασης στα αγροτικά δρώμενα του τόπου. Δυστυχώς, τα εναπομείναντα μέλη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το μερίδιο, με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να περάσει στα χέρια λίγων, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο πρόκειται πλέον για συνεταιρισμό ή για… επιχείρηση.

Επιχειρηματικές υποσχέσεις

Αν σε αυτή την κατάσταση προσθέσουμε τα τραπεζικά ανοίγματα, που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και τη σχεδόν μηδενική εμπορική δραστηριότητα, με απλά μαθηματικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το μέλλον για αυτή την επιχείρηση είναι αβέβαιο. Φυσικά, μέσα από αυτές τις παθογένειες πρέπει να βρεθούν και τα μαύρα πρόβατα, στα οποία θα φορτώσουν τις ευθύνες και εξίσου φυσικά ο κλήρος πέφτει στους εργαζόμενους.

Προσπαθώντας η διοίκηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνει λόγο για δραστηριότητες οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά πολύ περισσότερο θα φέρουν έσοδα στο συνεταιριστικό σχήμα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, διαχείριση γάλακτος κ.ά. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελιάς, η οποία αποτελεί το βασικότερο προϊόν της περιοχής, η διοίκηση αναφέρει ότι η δραστηριότητα για το επόμενο διάστημα θα εκτοξεύσει στα ύψη τις πωλήσεις και θα αυξήσει το κέρδος των παραγωγών.

Βέβαια, σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι το εργοστάσιο τυποποίησης και συσκευασίας ελιάς, όπως επίσης και η εμπορία, έχουν σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2019 και για φέτος δεν προβλέπεται να διαχειριστεί ελιές ακόμα και των μελών του συνεταιρισμού.

Παρουσίασαν ανύπαρκτο προϊόν ως ΠΟΠ

Το θέατρο του παραλόγου δυστυχώς συνεχίζεται και στην τηλεόραση. Σε πρόσφατη πετυχημένη εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού, με αντικείμενο τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, παρουσιάστηκε και η ελιά Άμφισσας, χωρίς όμως να υπάρχει αυτό το προϊόν στην αγορά, με αποτέλεσμα η παρουσία των συμμετεχόντων σε αυτή την εκπομπή να γίνει αντικείμενο σχολιασμού της τοπικής κοινωνίας, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.