Το αμπέλι περιμένει να καλοκαιριάσει

Προβληματισμένοι για τα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται οι αμπελουργοί, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη χρονιά.

Ο αμπελουργός-γεωπόνος, Δημήτρης Ράπτης, εξηγεί ότι η κατάσταση στο αμπέλι σε γενικές γραμμές φαινόταν καλή, γιατί η περιοχή του Σουφλίου και ευρύτερα της Θράκης είναι αρκετά όψιμη συγκριτικά με τη Νότια Ελλάδα.

«Δυστυχώς, όμως, τα συμπτώματα του περονόσπορου εμφανίστηκαν αρχικά σε πρώιμες ποικιλίες και επηρέασαν κυρίως το σταφύλι, ξεκινώντας από το κεντρικό στέλεχος, τον ποδίσκο, φτάνοντας μέχρι και σε τελική καταστροφή της ρόγας».

Προσθέτει ότι στις όψιμες ποικιλίες τώρα εμφανίζονται συμπτώματα σε φύλλα (κηλίδες ελαίου). «Περιμένουμε την εξέλιξη του καιρού, γιατί μέχρι πριν από πέντε μέρες έβρεξε πολύ», λέει. Χαρακτηρίζει τη χρονιά «πολύ δύσκολη», εκτιμώντας ότι θα αντιμετωπίσουν μείωση της παραγωγής και προβλήματα που δεν εμφανίστηκαν μέχρι τώρα.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας από τη μία βοηθά για να κατασταλεί ο περονόσπορος, αλλά από την άλλη στρεσάρεται το φυτό». Τονίζει ότι οι αμπελουργοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις γεωργικές προειδοποιήσεις.

Περονόσπορος

Με τον περονόσπορο ήρθαν αντιμέτωποι και στη Δράμα, όπως μεταφέρει ο οινολόγος – διευθυντής παραγωγής του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, Γιάννης Οξυζίδης. «Ο καιρός άλλαξε, η άνοιξη ήταν αρκετά βροχερή και όχι ιδιαίτερα ζεστή» λέει, θυμίζοντας ότι μετά τα μέσα Μαρτίου, τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, οι βροχοπτώσεις ήταν αρκετές. «Το καλοκαίρι φαίνεται να ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έως τώρα οι συνθήκες ήταν μάλλον ανοιξιάτικες. Οι βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν πίεση για αρρώστιες, κυρίως για περονόσπορο σε αυτή την πρώιμη φάση των αμπελώνων».

Τονίζει ότι με το αμπελουργικό τους τμήμα είναι πολύ προσεκτικοί στις επεμβάσεις, στα ραντίσματα, στην προστασία απέναντι στον περονόσπορο και στο ωίδιο, γιατί ο συγκεκριμένος καιρός εγκυμονεί κινδύνους. Το θετικό είναι ότι δεν προέκυψαν πιο επικίνδυνα φαινόμενα, όπως χαλάζι ή καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους. Για τις βροχοπτώσεις σχολιάζει ότι τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα. «Δεν έχει πέσει πάρα πολύ νερό αθροιστικά, αλλά πάρα πολύ συχνά έπεφτε λίγο νερό και αυτό είναι χειρότερο». Όπως εκτιμά, ο περονόσπορος δεν θα αφήσει προβλήματα αν ο καιρός μπει σε κανονικότητα καλοκαιρινή και ευελπιστεί ο Ιούλιος να είναι πιο ξηρός και ζεστός, χωρίς έντονα φαινόμενα. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα είναι μία μέτρια ή μία κακή χρονιά», καταλήγει.