Αμπέλι: Προσοχή αυτές τις ημέρες για το έντομο ευδεμίδα προειδοποιούν οι ειδικοί

Την προσοχή των αμπελοκαλλιεργητών του Νομού Σερρών και όλης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εφιστούν οι ειδικοί, καθώς αυξάνονται οι προσβολές της ευδεμίδας στα αμπέλια των περιοχών.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, «στα σημεία όπου αναπτύσσονται οι προσβολές της ευδεμίδας στις ράγες αναπτύσσονται δευτερογενώς διάφορες σήψεις, με κυριότερες αυτές του βοτρύτη και της όξινης σήψης». Για τον λόγο αυτόν, προτείνεται για τους νομούς της περιφέρειας κατά τις 18 και 19 Αυγούστου να επαναληφθεί ψεκασμός με τη χρήση κατάλληλου προνυμφοκτόνου εντομοκτόνου.

Στην περίπτωση που επιλεγεί η χρήση ωοκτόνου εντομοκτόνου, ο ψεκασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί 2-3 ημέρες νωρίτερα, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση πιστά τις οδηγίες της συνταγογράφησης που παρέχει ο αρμόδιος γεωπόνος. Μάλιστα, η υπηρεσία σημειώνει πως ανάλογα με τον χρόνο συγκομιδής, ο ψεκασμός μπορεί να επαναληφθεί μετά από μία εβδομάδα. Όπως επισημαίνει, ο ψεκασμός αυτή την εποχή συνίσταται να κατευθύνεται μόνο στη ζώνη των σταφυλιών και να λαμβάνεται μέριμνα για την καλή κάλυψή τους.

Τέλος, όσον αφορά την όξινη σήψη (Σακχαρομύκητες και βακτήρια), συνιστάται, μόνο σε περίπτωση εκδήλωσης της προσβολής και όχι προληπτικά, να διενεργείται καθαρισμός των προσβεβλημένων ραγών και ψεκασμός με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.