Αμυγδαλιές: Οι βροχές δυσχεραίνουν τη γονιμοποίηση των ανθέων

Η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται από τις αρχές του μήνα, δημιουργεί προβλήματα στην ανθοφορία της αμυγδαλιάς. Ήδη έχουν ανοίξει οι πρώιμες ποικιλίες και μέχρι τέλους του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της γονιμοποίησης.

Η παρουσία των μελισσών στις καλλιέργειες είναι εφικτή όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, αφού οι θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες. Επίσης, επιφυλακτικότητα δείχνουν οι μελισσοκόμοι στην ανθοφορία της αμυγδαλιάς. Εφόσον δεν είναι σίγουροι για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων από την πλευρά των παραγωγών, δεν μεταφέρουν τις μέλισσες στις καλλιέργειες.

Τέλος, σε σημαντικό πονοκέφαλο εξελίσσεται η φόµοψη, μία σοβαρή ασθένεια που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα δέντρα.

Δυσκολότερη η φετινή χρονιά στην Ελασσόνα

Όπως μας ενημερώνει ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός αμυγδάλου από τη Φαρμάκη Ελασσόνας, στην περιοχή του έχει ξεκινήσει η άνθηση της ποικιλίας Τέξας και το επόμενο διάστημα αναμένεται η ποικιλία Φυρανιά. Ο ίδιος επισημαίνει το γεγονός της απουσίας των μελισσών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, «με αποτέλεσμα η γονιμοποίηση των ανθέων να κινείται σε χαμηλά επίπεδα».

Επιπλέον, ο κ. Νταλίπης υποστηρίζει ότι, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η φετινή χρονιά δείχνει να είναι δυσκολότερη, λόγω του γεγονότος της απουσίας χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Τα δέντρα μας θα δυσκολευτούν στην ανθοφορία, όπως επίσης και την καρποφορία, λόγω του ότι δεν ξεκουράστηκαν τον χειμώνα και αυτό ίσως να επηρεάσει την παραγωγή μας», σημειώνει.

Μάλιστα, ο ίδιος δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός της παρουσίας προσβολών από την ασθένεια φόµοψη. «Ο μύκητας προσβάλλει τους νεαρούς βλαστούς των δέντρων μας, προκαλώντας ξήρανση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή και απαιτούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αυτή η ασθένεια». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, αλλά και των αποθεμάτων στις αποθήκες των παραγωγών, ο κ. Νταλίπης υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής έχει πουληθεί, αλλά σε χαμηλές τιμές, οι οποίες κυμαίνονται περίπου στο 1,35 με 1,50 ευρώ το κιλό.

«Οι τιμές στο αμύγδαλο κυμαίνονται σε οριακά επίπεδα, κάτι το οποίο δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την επέκταση της καλλιέργειες, αλλά και τη διαχείριση της», καταλήγει ο ίδιος.

Δένουν κανονικά οι αυτογόνιμες ποικιλίες στη Λαμία

Για μία καλή χρονιά στην περιοχή του κάνει λόγο ο Θύμιος Κασούμης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας «Almoland». Όπως υποστηρίζει, οι αυτογόνιμες ποικιλίες που διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός του δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών. «Εάν οι θερμοκρασίες διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, η παραγωγή θα είναι πολύ καλή», εκτιμά.

Τέλος, ο κ. Κασούμης επισημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες και η υγρασία στην περιοχή του δημιουργούν προβλήματα ανάπτυξης ασθενειών και, για αυτόν τον λόγο, οι παραγωγοί διαχειρίζονται όσο μπορούν καλύτερα τα θέματα της φυτοπροστασίας.

Εκρίζωση και ανανέωση δέντρων στις Σέρρες

Για καλή ανθοφορία στις αμυγδαλιές κάνει λόγο η Αθανασία Πασιαλή, παραγωγός και γεωπόνος από την Αμφίπολη Σερρών. Ωστόσο, η ίδια δηλώνει ότι η βροχή και το κρύο δυσκολεύουν τις πτήσεις των μελισσών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η γονιμοποίηση των ανθέων.

Αναφερόμενη στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην περιοχή της, η κα Πασιαλή στέκεται στη μεγάλη καταστροφή από τη θεομηνία του 2022, όταν καταστράφηκε ένα σημαντικό ποσοστό του φυτικού κεφαλαίου, το οποίο αντικαθίσταται με σημαντικό κόστος.

«Η καταστροφή αυτή η εντάχθηκε στα προγράμματα ΚΟΑ, τα οποία και εγκρίθηκαν. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί αυτές οι αποφάσεις, κάτι το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην επέκταση της καλλιέργειας στην περιοχή μας», καταλήγει.