Αμύγδαλο: Δεν κάνει τη χάρη στους παραγωγούς ο καιρός

Χτυπημένη από τον παγετό η σοδειά σε Λάρισα και Μαγνησία

Σε «μία από τα ίδια» εξελίσσεται η σεζόν για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Λάρισας, καθώς τα τερτίπια του καιρού προκάλεσαν νέους πονοκεφάλους, με τον παγετό του Μαρτίου να έχει πλήξει σημαντικά το προϊόν, που το βρήκε πάνω στην ανθοφορία. Ανάλογη ζημιά σημειώθηκε και σε περιοχές της Μαγνησίας, όπως στα Κανάλια και το Σέσκλο, αλλά η υπερπαραγωγή που έτσι κι αλλιώς παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου εξισορροπεί την κατάσταση.

Αναλυτικότερα, ο παγετός της 27ης Μαρτίου προκάλεσε ζημιές που ανέρχονται σε 70% με 80% στην περιοχή του Συκουρίου και περίπου στο 60% στην επαρχία Ελασσόνας. Περισσότερο χτυπήθηκαν οι πρώιμες ποικιλίες Tuono και Σολέτα που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και λιγότερο η Φυράνια στην περιοχή της Ελασσόνας και η Τέξας στη Μαγνησία.

Καλλιεργητικά, στην παρούσα φάση το αμύγδαλο βρίσκεται στην καρπόδεση και ευχή όλων είναι να ακολουθήσουν φυσιολογικές καιρικές συνθήκες μέχρι και τη συγκομιδή, για να σωθεί η χρονιά.

«Μέχρι τις 20 Μαΐου θα έχουμε μία πρώτη εικόνα για το μέγεθος της φετινής ζημιάς» δηλώνει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, Αστέριος Νάνος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι «οι αμυγδαλοπαραγωγοί χτυπήθηκαν από τον παγετό του 2017 (αναμένεται η προκαταβολή, ύψους 50% στα μέσα Μαΐου), ενώ για τη ζημιά του 2019 οι παραγωγοί αποζημιώθηκαν μέσω των de minimis με 80 ευρώ το στρέμμα, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 300 ευρώ το στρέμμα.

Αυτές τις ημέρες προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το ευρύτομο, προκειμένου η υπάρχουσα παραγωγή να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να μην έχουμε άλλα προβλήματα». Υπενθυμίζεται ότι οι αμυγδαλοπαραγωγοί έχουν καταθέσει προσωρινές δηλώσεις αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ, λόγω των καταστάσεων του κορωνοϊού, ενώ ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, απέστειλε σχετικό έγγραφο στον Οργανισμό για τη διευκόλυνση των παραγωγών.Όπως είναι φυσικό, οποιαδήποτε συζήτηση για τις τιμές που θα κυριαρχήσουν στη φετινή αγορά είναι πρώιμη, αφού τα συμβόλαια κλείνονται συνήθως αρχές Σεπτεμβρίου.

Πεποίθηση των αμυγδαλοπαραγωγών είναι πως λόγω της μειωμένης παραγωγής θα λάβουν τουλάχιστον την περσινή τιμή των 3-3,20 ευρώ το κόκκαλο. Στον αντίποδα, οι βιομήχανοι, που απορροφούν το σύνολο της ντόπιας παραγωγής, εκφράζουν μεν τη βούληση να στηρίξουν τους αμυγδαλοπαραγωγούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από τον καιρό, διευκρινίζουν δε με νόημα ότι «η παγκόσμια παραγωγή παραμένει αυξημένη. Για παράδειγμα, στην Αμερική, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση ύψους 11%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον νόμο της αγοράς, της προσφοράς και ζήτησης».

Το θετικό για τον κλάδο είναι η αύξηση της κατανάλωσης που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά, γενικότερα στους ξηρούς καρπούς, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι καταναλωτές στράφηκαν σε αυτούς, θεωρώντας τους «ασπίδα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις».