Ανάγκη ενίσχυσης των αγροτικών φυλακών σε πόρους και προσωπικό

Ανάγκη ενίσχυσης των αγροτικών φυλακών σε πόρους και προσωπικό

«Οάσεις» μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, χαρακτήρισε  ο γεωπόνος φυτικής παραγωγής, στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Δημήτρης Κουτσούλης, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής τ’ αγροτικά καταστήματα, που τροφοδοτούν με προϊόντα ,  κοινωνικές δομές της χώρας και δίνουν τη δυνατότητα μάθησης αλλά και ουσιαστικής επανένταξης των κρατουμένων.

Κατά τα λεγόμενα του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη, οι Αγροτικές Φυλακές είναι «γέννημα», περίπου, της δεκαετίας του 1930 και ανταποκρίνονται στη βασική φιλοσοφία και τα δεδομένα εκείνης της εποχής, που οι κρατούμενοι ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες. Στην Ελλάδα, λειτουργούν τέσσερις Αγροτικές Φυλακές: στην Αγιά Χανίων, στην Τίρυνθα έξω από το Ναύπλιο, στην Κασσαβέτεια, πολύ κοντά στο Βόλο και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Η πιο μεγάλη αγροτική φυλακή είναι η Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και η πιο μικρή είναι της Αγιάς. Παράλληλα, αγροτική δραστηριότητα αναπτύσσει και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων που είναι στον Ελαιώνα Θηβών ενώ στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών στο συγκρότημα του Κορυδαλλού,  λειτουργεί ένας πολύ μεγάλος φούρνος με εξαιρετική επιτυχία και με πολύ ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα και εξαιρετική ποιότητα, ο οποίος τροφοδοτεί σε καθημερινή βάση, όχι μόνο τις υπόλοιπες φυλακές της Αττικής με ψωμί, αλλά και πολλά νοσοκομεία ή ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Με στοιχεία της 1ης Μαΐου, είπε, υπάρχουν 721 κρατούμενοι στα αγροτικά καταστήματα και υπηρετούν 366 υπάλληλοι. Υπάρχουν περίπου 8.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης και παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, από αγροτικά ζώα: βοοειδή, αιγοπρόβατα, κουνέλια, πουλερικά και γουρούνια.

Οι εμπειρογνώμονες που μετείχαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σημείωσαν πως η στελέχωση και λειτουργία των καταστημάτων ωφελεί σημαντικά τους κρατούμενους, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την προσωπικότητά τους και τους δίνει ενίοτε και δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής αποκατάστασης και πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και περισσότερο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το Σταύρο Ζωγραφάκη, αντιπρύτανη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει αγαστή συνεργασία με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα των 4 αγροτικών καταστημάτων κράτησης αλλά και γενικότερα να υπάρξει  επιστημονική υποστήριξη, τα τελευταία δυο χρόνια.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε  από τον Ευτύχη Φυτράκη, γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής πως γίνονται ενέργειες για να προχωρήσει ο θεσμός της ημιελεύθερης διαβίωσης για τους κρατούμενους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία ήδη από το 1989 αλλά ουδέποτε λειτούργησε. Εξήγησε πως σε πρώτη φάση πληροί της προδιαγραφές ένα οίκημα στο «σύμπλεγμα» του Κορυδαλλού το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως κατοικία του διευθυντή του κέντρου κράτησης.  Κρατούμενοι που έχουν εκτίσει σημαντικό μέρος της ποινής πληρούν προδιαγραφές εμπιστοσύνης κι έχουν σταθερή απασχόληση έξω  θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν τη δομή.