Αναγκαία η ένταξη του συστήματος παροχής συμβουλών στα περιβαλλοντικά πρότυπα που ζητά η ΕΕ από τους αγρότες

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ» - Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν

Πολλαπλά είναι τα μηνύματα που φθάνουν και στην Ελλάδα από τις συζητήσεις που διεξάγονται σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο για τον ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει ο παραγωγός στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, συμβαδίζοντας παράλληλα με τις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Παροχή γεωργικών συμβουλών, στήριξη των νέων αγροτών προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αγορά γης, ενίσχυση των τοπικών/περιφερειακών συστημάτων παραγωγής, ασφάλεια των εργατών γης, δημόσια υγεία, επισιτιστική ασφάλεια και βιοποικιλότητα είναι μερικά μόνο από τα θέματα που τέθηκαν την Πέμπτη 4/2, κατά τη διάρκεια μακράς συζήτησης για τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» που διεξήχθη από τις επιτροπές αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων αγροτών και της Κομισιόν.

Παροχή συμβουλών

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Louvain (UCL) και το Κολλέγιο της Ευρώπης (Natolin), συνιδρυτή της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για βιώσιμα συστήματα τροφίμων (IPES-food), Olivier De Schutter, που ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι επιβεβλημένη.

Ο ίδιος πρόταξε τη σημασία της παροχής γεωργικών συμβουλών στους παραγωγούς, προκειμένου να λαμβάνουν σωστή καθοδήγηση για τις αγροπεριβαλλοντικές πρακτικές που θα κληθούν να εφαρμόσουν, κρίνοντας πως τουλάχιστον το 30% των πόρων για τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. «Δεν είναι δυνατόν οι παραγωγοί να καθοδηγούνται από όσους προωθούν χημικά και λιπάσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, προκειμένου οι νέοι αγρότες να έχουν πρόσβαση στη γη και να ενισχυθούν οι τοπικές/περιφερειακές προσπάθειες παραγωγής τροφίμων. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Πολιτικής Τροφίμων –στα πρότυπα της ΕΟΚΕ– που θα εκπροσωπείται από τους εμπλεκομένους, στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Υπέρ των αγροτών

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της COPA-COGECA, Massimiliano Giansanti, υπεραμύνθηκε των αγροτών, τονίζοντας σε όλους τους παρευρισκομένους ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δεν είναι «εχθροί» του περιβάλλοντος και δεν πρέπει να βάλλεται με αυτόν τον τρόπο ο κλάδος. Υπογράμμισε πως οι παραγωγοί χρειάζονται ενημέρωση, σαφείς κατευθύνσεις, να συμμετέχουν στις συζητήσεις που αφορούν το μέλλον τους και όχι να τους προστίθενται όλο και περισσότερες απαιτήσεις. «Τότε, θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων. Αυτό θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες;» αναρωτήθηκε.

Αλληλοκαρφώματα ευρωβουλευτών

Πάντως το σώμα των ευρωβουλευτών εμφανίζεται διχασμένο σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», με πολλούς να κατακρίνουν την Επιτροπή για τη στάση της. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η έντονη κριτική που δέχτηκε από συναδέλφους του ο Γερμανός Peter Jahr, ο οποίος εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο στον «τρίλογο» για τον Κανονισμό σχετικά με τα Στρατηγικά Σχέδια.

Ο Jahr, μετά τη τριμερή συνάντηση της 22ας Ιανουαρίου, κατηγορήθηκε από άλλους ευρωβουλευτές για έλλειψη οργάνωσης, ότι δεν συμβάλλει στην πρόοδο του «τριλόγου» και ότι η στάση του δείχνει ότι «πολλές φορές είναι πιο κοντά στις θέσεις του Συμβουλίου παρά του Ευρωκοινοβουλίου».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021