«Αν θέλουμε καλλιέργειες δυναμικές και βιώσιμες δεν πρέπει να βλέπουμε βραχυπρόθεσμα»

«Αν θέλουμε καλλιέργειες δυναμικές και βιώσιμες δεν πρέπει να βλέπουμε βραχυπρόθεσμα»
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Την ενίσχυση της θέσης του αγρότη μέσα από ένα ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, που θα καταπολεμά τις πρακτικές που τον θέλουν ανίσχυρο, προέταξε ο Czeslaw Adam Siekierski, Επικεφαλής της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αγροτική Ανάπτυξη, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου της Copa Cogeca.

«Στην παραγωγή των τροφίμων δεν πρέπει να συζητάμε για τα τρόφιμα και την λιανική αλλά για τον παραγωγό, τους κανόνες που διέπουν τις καλλιέργειες, τα μηχανήματα, την ελεύθερη αγορά που θέτει αρκετούς περιορισμούς», είπε στην ομιλία του, ενώ ανέφερε τις προσπάθειες που γίνονται για να περιοριστεί το κόστος παραγωγής που συμπιέζει το εισόδημα των αγροτών. «Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και έτσι επιμηκύνεται η διάρκεια παραγωγής. Η παραγωγή βιομηχανοποιείται όλο και περισσότερο αν και γίνονται προσπάθειες να διατηρήσει το παραδοσιακό της προφίλ», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε, ότι η θέση των αγροτών πρέπει να είναι ισχυρή και να ενισχυθεί μέσα από ένα ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που «να καταπολεμήσει πρακτικές απ’ όπου και αν προέρχονται και όχι σε εθνικό επίπεδο». Αναφέρθηκε στην χρήση της τεχνολογίας και την επεξεργασία δεδομένων τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην κτηνοτροφία, που «μας πάνε ακόμα παραπέρα σε επίπεδο απαιτήσεων. Η παγκοσμιοποίηση και η αγορά που ανοίγει, δημιουργεί την ανάγκη να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί».

Στην συνέχεια έκανε λόγο για τα βιοκαύσιμα, τα οποία παραμένουν περιορισμένα και εξέφρασε την ανάγκη να τα ενισχύσουν, τα οποία θα βοηθήσουν να παραμείνουν φιλικοί προς το περιβάλλον. Επισήμανε δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά την επικύρωση της συμφωνίας  των Παρισίων, ενώ τόνισε την ανάγκη το νερό να τύχει μιας άλλης διαχείρισης.

«Αν θέλουμε καλλιέργειες δυναμικές και βιώσιμες δεν πρέπει να βλέπουμε βραχυπρόθεσμα αλλά πέρα από το 2020», κατέληξε.

-Διαφήμιση-