Αυτό το άρθρο είναι 65 μηνών

Ανακάτεμα ισπανικών πορτοκαλιών με αιγυπτιακά καταγγέλλουν οι Ισπανοί

31.01.2019
1' διάβασμα
anakatema-ispanikon-portokalion-me-aigyptiaka-katangelloun-oi-ispanoi-5744

Απάτη σε βάρος των ισπανικών πορτοκαλιών σε πληθώρα ευρωπαϊκών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται τα συμφέροντα των Ισπανών παραγωγών, καταγγέλλουν εξαγωγείς από τη Βαλέντσια.

Συγκεκριμένα, μιλούν για ανακάτεμα ισπανικών με αιγυπτιακά πορτοκάλια και τα εμφανίζουν ως αιγυπτιακά στο σύνολό τους. Και αυτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα lasprovincias.es, γιατί τα ισπανικά εσπεριδοειδή είναι πιο ελκυστικά στην εμφάνιση, καλύτερα διαλεγμένα, έχουν πιο έντονο χρώμα και επιπρόσθετα καλύτερη γεύση από τα αιγυπτιακά.

Αυτό που συμβαίνει, επισημαίνεται, εγείρει το ερώτημα γιατί δεν προτιμάται η πώληση ισπανικών πορτοκαλιών χωρίς την ανάμειξή τους με αιγυπτιακά; Η απάντηση είναι απλή, σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου, δεδομένου ότι οι αλυσίδες αγοράζουν μεν σε χαμηλότερες τιμές τα εσπεριδοειδή που προέρχονται από την Αίγυπτο, καθώς εκεί το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από της Ισπανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, ωστόσο γνωρίζουν ότι τα φρούτα «πουλάνε» περισσότερο όταν φαίνονται πιο ελκυστικά. «Έτσι, είναι πιο εύκολη η… λύση της ανάμειξης», καταλήγουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ισπανοί καταγγέλλουν τις πρακτικές εξαπάτησης, πρακτικές οι οποίοι αντιβαίνουν τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς, ακόμα κι αν σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να αποδειχτούν. Επισημαίνεται, δε, στο άρθρο, πως οι θιγόμενοι από αυτή τη διαδικασία διστάζουν να το καταγγείλουν ανοιχτά, φοβούμενοι πως αυτό θα τους αφήσει εκτός αγοράς, χωρίς επόμενες παραγγελίες.