Χαμηλά αντανακλαστικά σε ανακύκλωση και κομποστοποίηση για τη Ροδόπη

Η αυτονόητη χρήση των υπολειμμάτων του καθημερινού φαγητού για να ταϊστούν οι κότες και να δημιουργηθεί λίπασμα σε μια γωνιά της αυλής, που δημιούργησε η φιλοσοφία αυτάρκειας στην ελληνική ύπαιθρο, χρειάζεται πλέον «μέθοδο» διδασκαλίας και ειδική καθοδήγηση για τους κατοίκους μικρών και μεγάλων αστικών κέντρων, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από χωριά.

Τον ρόλο του δασκάλου αναλαμβάνουν επιστήμονες-μέλη Οικολογικών Οργανώσεων. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που υλοποιήθηκε πριν από οκτώ χρόνια στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη για την οικιακή κομποστοποίηση με πιλοτική εφαρμογή σε 500 νοικοκυριά γνώρισε στους κατοίκους την παραγωγή οικιακού κομπόστ. Συνεργάστηκαν πέντε οικολογικές ομάδες με την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. «Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη διανομή κάδων οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 310 λίτρων», περιγράφει η Θεοδοσία Δραγουμάνη, περιβαλλοντολόγος, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, προσθέτοντας ότι σχεδίασαν ενημερωτικό φυλλάδιο για την κομποστοποίηση και συνεργάστηκαν με γεωπόνο που παρακολούθησε τα σπίτια όπου τοποθετήθηκαν οι κάδοι.

Στόχος τους η ενημέρωση, η εξοικείωση με την κομποστοποίηση, η μείωση του κλάσματος των οργανικών αποβλήτων στα αστικά στερεά απόβλητα, τα οποία οδηγούνται στους ΧΥΤΑ, και όχι μόνο. «Στην Ελλάδα, το 50% των ΑΣΑ είναι οργανικά. Το όφελος για μια τοπική κοινωνία θα είναι τεράστιο, εάν θα διαχειρίζεται κάτι λιγότερο από το ήμισυ των απορριμμάτων: μείωση απορριμματοφόρων, πετρελαίου και οδηγών. Επίσης, πολλαπλασιάζεται ο χρόνος χρήσης των χώρων υγειονομικής ταφής».

Η κα Δραγουμάνη αποδίδει στην αστικοποίηση της κοινωνίας την επιλογή να οδηγούνται στον κάδο των απορριμμάτων τα απομεινάρια του φαγητού. «Θα πρέπει να γίνεται διαλογή στην πηγή και τα οργανικά να διαχωρίζονται». Η Οικολογική Ομάδα πραγματοποιεί διαρκώς ενημερώσεις, ειδικά στα σχολεία. Η ίδια διαθέτει πολύχρονη εμπειρία εθελοντικής ενημέρωσης σε μαθητές.

Παρά τις προσπάθειες, αποτιμά ως μικρό το ποσοστό των πολιτών που κάνουν κομποστοποίηση και ανακύκλωση. Η άγνοια αποδεικνύεται από τη σύνθεση των απορριμμάτων στους μπλε κάδους που επιμολύνονται από μη ανακυκλώσιμα υλικά. Θυμίζει πως δεύτερη στην πυραμίδα των τεχνικών διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση, με πρώτη την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων.